MAC Lierop | Grand Prix | Grote sponsordeal voor motorcrosstalend Roan van de Moosdijk 17-10

Grote sponsordeal voor motorcrosstalend Roan van de Moosdijk 17-10

Twaalf en onder contract

Motorcrosser Roan van de Moosdijk uit Eindhoven is amper twaalf jaar en heeft al een driejarig contract bij Monster Energy op zak. Wat zit hier achter?
 

Twaalfjarige Roan van de Moosdijk uit Eindhoven heeft een contract bij Monster Energy

Foto: Twaalfjarige Roan van de Moosdijk uit Eindhoven heeft een contract bij Monster Energy.


Hij is bloedsnel, bijzonder getalenteerd en maar liefst vijfvoudig kampioen bij de 8see kleine wielen. Motorcrosser Roan van de Moosdijk is een speciale. En dat valt op. De pas twaalfjarige Eindhovenaar tekende onlangs een contract voor drie jaar bij Monster Energy dat hem begeleidt op zijn weg naar de wereldtop.
 

Monster Energy Promotiefilmpje

 

Film: Mike Neale - Grote sponsordeal voor motorcrosstalend Roan van de Moosdijk.

 

De energiedrankfabrikant is privsponsor van een aantal coureurs in en hoofdsponsor van het WK motorcross. Vorig  jaar richtte het bedrijf het Prentec-Monster-Energy-Kawasaki Team op om jeugdige talenten te faciliteren. Van de Moosdijk is verreweg de jongste coureur die bij Monster Energy onder contract staat Volgend seizoen maakt de Eindhovenaar, een jaar eerder dan verwacht, de overstap naar de 85cc grote wielen. Hij komt dan uit tegen coureurs tot vijftien jaar. Als alles volgens plan loopt, moet Van de Moosdijk binnen zes jaar de stap maken naar het fabrieksteam
van Kawasaki om WK-wedstrijden in de MX2-klassete rijden.
 

Het is een fenomeen dat vergelijkbaar is met de voetbalwereld. Jonge talenten in een vroeg stadium oppikken in de hoop er op de langere termijn de vruchten van te plukken. Samen met Kawasaki hoopt Monster Energy met deze aanpak concurrent KTM, dat het WK motorcross in zowel de MX1 als de Mx2-klasse al jaren domineert, beter partij te bieden.

 

Het afgelopen seizoen won Elsendorper Jeffrey Herlings namens het Oostenrijkse merk nog het WK in de merk nog het WK in de MX2, Kawasaki-fabrieksrijder Tommy Searle - ook gesponsord door Monster Energy - werd tweede.
 

Het is de energiedranken gigant enkel te doen om positieve pr, zoals dat ook geldt voor rivaal Red Bull. Dat bedrijf adopteerde op jonge leeftijd Sebastian Vettel De Formule 1-coureur werd al gesponsord toen hij nog in de kartsport actief was. Red Bull prijkt nog steeds op zijn race-overall. Daarom kreeg Harry Nolte, monteur van het fabrieksteam van Kawasaki. vorig jaar budget van Monster Energy om 'iets' met de beste jeugd talenten te doen. Nolte werd aangesteld als teammanager en scout van de opleidingsformatie. Ook onderhoudt hij voor Van de Moosdijk de motor. Behalve Nolte betaalt Monster Energy ook de getunede onderdelen en het promotiefilmpje dat voor het team werd gemaakt. Kawasaki stelt de motor beschikbaar. Derde sponsor Frentec betaalt Van de Moosdijks coach en begeleider Keesvan der Ven.
Nolte vergelijkt de situatie van Van de Moosdijk met die van diens leeftijdsgenoot lorge Prado. Het grootste talent van Spanje sloot een contract af bij KTM. Jorge krijgt een paar motors van KTM en dan mag hij het verder zelf uitzoeken. Na een paar jaar maakt KTM de balans op. Maakt hij de overstap naar de MX2, dan hebben ze het talent in handen.
Wordt het niks, dan nemen ze afscheid", weet Nolte.
 

Prentec-Monster-Energy-Kawasaki Team

Foto: Prentec-Monster-Energy-Kawasaki Team.

 

Voor Van de Moosdijk is financile ondersteuning en begeleiding van groot belang om te slagen. Het talent komt uit een gezin met een modaal inkomen. Zijn ouders moeten de ritten naar trainingen en internationale races zelf betalen en daar vrij voor nemen. Volgens Van der Ven blinkt Van de Moosdijk vooral uit in zijn stuurgedrag, hij hoeft nog niets op
wilskracht te doen. "Als Roan terugkomt van vakantie, rijdt hij gewoon weer vooraan. We laten hem doen, pushen hem niet", aldus de Bakelnaar. De oud-motorcrosser stelt dat Van de Moosdijks trainingsintensiteit komend seizoen omhoog moet als hij bij de grote wielen gaat rijden.
 

"Roan traint n keer in de week als zijn vader tijd heeft. Er komt een moment dat zijn ouders niet overal bij kunnen zijn. Dat is moeilijk, want het is een sport met risico's. Maar het is goed voor zijn ontwikkeling als hij straks met ons
profteam mee op buitenlandse trainingskampen gaat", vindt Nolte.
"Gelukkig denkt zijn basisschool mee. Alles wat hij niet kan volgen, haalt hij later in de week in."

 

Bij Herlings stond op jonge leeftijd ook alles in het teken van de motorsport. Hoewel Van de Moosdijk meer nationale titels in de 85scc kleine wielen heeft behaald dan Herlings (vijf om vier), was de Elsendorper op die leeftijd verder dan de Eindhovenaar. Van der Ven: "Roan heeft minder lef dan Herlings. Hij is rustig en doet alles zoals het hoort; het type ideale schoonzoon. Maar hij is er zeker niet minder gedreven om."

 

Promofilm mede mogelijk gemaakt door

Foto: Promofilm mede mogelijk gemaakt door .

 

 

Vader: 'Geen druk op Roan leggen'


De familie Van de Moosdijk zat vorige week woensdag in een restaurant om de twaalfde verjaardag van Roan te vieren.
"Ik liet een ijsco met sterretjes voor hem komen, maar Roan vond dat niks. Hij staat niet graag in de belangstelling", zegt vader Edwin. Toch zal het een kwestie van tijd zijn dat de interesse voor het motorcrosstalent toeneemt nu hij voor het Frentec-Monster Energy-.Kawasaki Team rijdt. "Zo'n aanbieding is niet normaal op die leeftijd. Daarom dachten we ook meteen 'ojee, wat gaan ze van hem en ons verlangen"', aldus vader Van de Moosdijk. Na een gesprek met begeleider Kees van der Ven werd pa gerustgesteld. "Het is een meerjarenproject. Hij is bij Van der Ven en Nolte in goede handen. Ze verlangen en verwachten nog niks. Dat wil ik ook pertinent niet. Mensen moeten nog geen druk op Roan leggen. Er zijn jongens van zijn leeftijd die alleen maar trainen. Ik wil dat hij ook met zijn vriendjes buiten kan spelen."
 

Hij merkt op circuits dat het vooral ouders zijn die druk op de jonge coureurs leggen. "Als Roan op de motor stapt, zeg ik 'kijk uit', maar ik zie genoeg ouders die zeggen 'gas open'. De jeugd vindt hem een king, dat hij een contract heeft is een jongensdroom, zeggen ze. Laatst stond er een bericht op internet over hem. Dan vraagt hij waarom dat allemaal over hem verschijnt. Ik ben toch maar een gewone jongen, zegt hij dan."

 

Volg Roan van de Moosdijk via: www.facebook.com/roanvandemoosdijk

 

Bron: Eindhovens Dagblad - Jeroen Wolbers

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: