MAC Lierop | Grand Prix | Klassenindeling KNMV 2013 bekend 07-11

Klassenindeling KNMV 2013 bekend 07-11

Wijzigingen Motorcrossseizoen 2013

De KNMV heeft voor het seizoen 2013 een aantal wijzigingen doorgevoerd in de klassenindeling van de motocross. Het is belangrijk dat eenieder die voor 2013 een KNMV-licentie wil aanvragen dit artikel goed doorleest zodat duidelijk is welke licentie er aangevraagd moet worden.

Klassenindeling KNMV 2013 bekend

Foto: Nieuws van het Front - Klassenindeling KNMV 2013 bekend.


ONK MX1 & ONK Open
Voor komend jaar zal de MX1-klasse blijven bestaan, deze zal ongewijzigd blijven ten opzichte van eerdere jaren. De 20 beste KNMV-licentiehouders uit de eindstand van 2012 krijgen de Interstatus en kunnen automatisch deelnemen aan het ONK MX1 in 2013.

Daarnaast zal er het ONK Open georganiseerd worden (de voormalige ONK MX3 klasse), deze zal worden verreden bij het ONK Zijspan. De eerste 20 KNMV-licentiehouders uit de eindstand van het ONK MX3 in 2012 krijgen de Inter-status ONK Open voor 2013 en kunnen hiermee deelnemen aan alle ONK Open-wedstrijden. Bij het ONK Open is er geen maximum cilinderinhoud, er is alleen een minimum waar aan moet worden voldaan. De rijnummerrange voor het ONK MX1 loopt van 1 t/m 99 en voor het ONK Open van 100 t/m 199. De achtergronden voor het ONK MX1 zijn hetzelfde als voorgaande jaren, namelijk Witte achtergrond met Zwarte cijfers, voor het ONK Open zal dezelfde kleurstelling gelden als het voormalige ONK MX3, namelijk Gele achtergrond met Zwarte cijfers.

ONK Dames wordt NK Dames
Besloten is om de ONK Damesklasse te wijzigen naar een NK Dames. De KNMV is van mening dat de damesklasse beter tot haar recht komt als NK-competitie in plaats van als ONK. Dit betekent dat deze competitie niet open staat voor buitenlandse licentiehouders. Geïnteresseerde buitenlandse dames die in het NK Dames willen rijden, zullen bij de KNMV een licentie aan moeten vragen voor deze competitie. De rijnummers voor het NK Dames lopen van 1 t/m 199 en de nummerplaat kleuren zijn als volgt: Blauwe achtergrond met Witte cijfers.

ONK & NK 85cc Grote Wielen
Voor het ONK 85cc (Grote Wielen) zal de maximumleeftijd worden gelijkgesteld aan het FIM Europe- (voormalig UEM) en FIM-reglement, de maximumleeftijd voor het ONK 85cc is 14 jaar. De limiet op de maximumleeftijd geldt tot het eind van het kalenderjaar waarin de rijder de maximumleeftijd bereikt. Dit houdt in dat als een rijder in 2013 de leeftijd van 14 jaar bereikt, hij uit mag komen in het ONK. Bereikt hij in 2013 de leeftijd van 15 jaar, dan mag hij niet meer uitkomen in het ONK 85cc. Het NK 85cc Grote Wielen heeft een maximumleeftijd van 15 jaar.

ONK Zijspannen en Quads
Bij zowel de Zijspannen als de Quads wordt er geen NK-competitie door de KNMV georganiseerd. Om deze reden heeft de KNMV besloten dat teams/rijders die op basis van de eindstand 2012 een Inter-status hebben verdiend niet per definitie een Inter-licentie dienen aan te schaffen. Mocht een team/rijder besluiten alleen in Nederland te willen rijden, dan kan er gekozen worden voor een NK-licentie tegen het gereduceerde tarief van € 150,-. Teams/rijders die wel in het buitenland willen rijden of aan een EK-WK competitie willen deelnemen, zullen een Internationale licentie moeten aanvragen.
Voor beide klassen blijven de kleuren van de nummerplaten hetzelfde als voorgaande jaren, de rijnummerranges lopen nu van 1 t/m 199.

In 2013 zijn er dan de volgende ONK competities:
ONK Solo: MX1, MX2, 125cc, 85cc
ONK Zijspan: Zijspan, Quad, Open

NK Open
Zoals eerder aangegeven zal per 2013 het NK Open worden georganiseerd. Deze klasse is een samenvoeging van de NK MX1 en MX3. De NK Open klasse rijdt bij KNMV NK-evenementen. Het ONK Open staat open voor alle NK Open-licentiehouders. Daarnaast kwalificeert de top 10 uit de tussenstand van het NK Open zich voor deelname aan het ONK MX1. Dit betekent dat het voor kan komen dat rijders uit het NK Open aan twee ONK-competities kunnen deelnemen. De top 5 uit de eindstand van het NK promoveert naar de MX1 Inters en de rijders op de plaatsen 6 t/m 10 promoveren naar de Open Inters. Net als het ONK Open heeft het NK Open geen maximum cilinderinhoud, alleen een minimum. De rijnummers van het NK Open lopen van 200 t/m 299 en de nummerplaten dienen voorzien te worden van een Gele achtergrond met Zwarte cijfers. In 2013 zullen het NK MX1 en MX3 niet meer worden georganiseerd.

Cup Open
Komend seizoen zal de KNMV ook starten met een Cup Open-competitie, welke voor de MX2 al bestaat. In deze klasse zal er ongetwijfeld gestreden worden om het kampioenschap maar hier gaat het plezier voor het competitieve aspect. De KNMV hoopt hiermee tegemoet te komen aan rijders die niet langer een zeer competitieve competitie willen rijden maar nog wel graag in KNMV-competitieverband willen uitkomen. De rijnummerrange loopt van 1 t/m 199 en de kleuren voor de nummerplaat hebben een Gele achtergrond met Zwarte cijfers.

NK 150cc 4T
Onlangs werd bekend dat er vanaf 2013 een EK-competitie zal worden verreden voor 150cc viertakt motoren. Om KNMV-rijders de mogelijkheid te geven Internationaal in deze klasse door te groeien zal er in 2013 een NK 150cc 4T-competitie georganiseerd worden. De leeftijd voor deze klasse is van 11 t/m 15 jaar, de cilinderinhoud heeft een maximum van 150cc en de klasse is alleen toegankelijk voor viertaktmachines. De rijnummers lopen van 200 t/m 399 en de nummerplaat dient een Witte achtergrond met Rode cijfers te hebben. Mocht het zijn dat er niet voldoende licentiehouders zijn voor een eigen klasse op de NK-evenementen, dan zullen de rijders uit de NK 150cc 4T-klasse samen rijden met de NK 85cc Grote Wielen-klasse. Beide klassen rijden een eigen competitie en zullen dus altijd apart geklasseerd worden.

KLIK HIER Voor eenieder die de volledige klassenindeling wil inzien

KLIK HIER voor alle achtergrondkleuren van alle klassen
 

Bron: KNMV

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: