Special over Crossfamilie Geboers Vanavond op Canvas 07-05

De broers Geboers, crossen op leven en dood

Vanavond wordt er in een Special extra aandacht besteed aan Crossfamilie Geboers,

afspraak bij Canvas op 23.15u.

 

Enkele jaren geleden maakte het productiehuis Woestijnvis de prachtige docureeks Belgasport. Daarin kwam o.a. Stefan Everts aan bod maar ook de familie Geboers. Omwille van de dood van Eric Geboers heeft Canvas besloten om deze Belga Sport aflevering met de titel: Belga Sport -De broers Geboers: crossen op leven en dood vanavond opnieuw uit te zenden als eerbetoon.

 

Video: VRT-Sport - Special Crossfamilie Geboers vanavond op Canvas.

 

Zomer 1945. Ren Geboers, een pas getrouwde fabrieksarbeider uit Balen-Wezel, graaft de onderdelen van zijn motor op die hij voor het begin van de Tweede Wereldoorlog diep in de grond had weggeborgen. Hier begint het verhaal van de crossfamilie Geboers. Sportliefhebbers kennen Sylvain, die in 1969 en 1970 op een haar na de wereldtitel in de 250 cc misliep, en zijn jongere broer Eric, de vijfvoudige wereldkampioen. Maar, Sylvain en Eric hebben nog vier broers, die ook allemaal naam en faam in de motorcross probeerden te maken. Want, een zaak mag duidelijk zijn, wie bij de Geboersen niet met een motor uit de voeten kan, telt niet mee. De familie heeft geen bloed, maar motorolie door de aderen stromen.

 

Special Crossfamilie Geboers vanavond op Canvas

Foto: Ray Archer - Special Crossfamilie Geboers vanavond op Canvas.

 

Decennia lang proberen vader Ren en moeder Clmentine een zoon klaar te stomen voor de wereldtitel. Sylvain, de oudste, bijt zijn tanden stuk op Jol Robert, de meest getalenteerde crosser van de jaren zestig en zeventig. Louis en Fons botsen op de grenzen van hun fysieke mogelijkheden. Jan zondigt met zijn geflirt tegen regel n van het wetboek van vader Ren: vrouwen en topsport gaan niet samen. En bij Desir slaat in 1969 het noodlot keihard toe. Het zal tot augustus 1982 duren voor moeder Geboers in haar caf, annex garage en benzinestation, het volksfeest kan organiseren waar ze al die tijd van heeft gedroomd.

 

Eric is nog geen twintig als hij die dag voor de eerste keer wereldkampioen wordt. Ogenschijnlijk gaat het de oogappel van de familie voor de wind, maar sneller dan verwacht keert hij zich af van de sport die hem beroemd heeft gemaakt. Met dramatische gevolgen.

 

Al zestig jaar komt in het gezin Geboers motorcross op de eerste plaats. Die way of life heeft ontegenzeglijk veel moois opgeleverd, maar ook onherstelbare wonden geslagen.

 

Canvas is ook online te bekijken via deze link www.vrt.be/vrtnu/kanalen/canvas

 

Bron: VRT-Sport

 

 

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: