Nancy van de Ven winnaar WMX Wereldtitel!!! 19-04

MXGP Motocross 2022

De laatste finale wedstrijd van het FIM Women's Motocross World Championship was een grote voor Nancy Van De Ven van Ceres 71 Racing Team, die eindelijk de gouden medaille in handen kreeg en daarmee de 2022 WMX-wereldkampioen werd!

Het was niet gemakkelijk voor Van De Ven, die het hele weekend onder flinke druk stond en een podiumplaats miste na een achtste plaats algemeen. Maar dat deed er niet toe, want ze werd de allereerste WMX-kampioen van Nederland en pas de vijfde wereldkampioen bij de dames, naast Livia Lancelot, Stephanie Laier, Kiara Fontanesi en Courtney Duncan.

Eerste Manche

In de eerste manche was het Courtney Duncan van Big Van World MTX Kawasaki die de holeshot nam, maar terugviel naar de top vijf. Hierdoor kon Larissa Papenmeier van Yamaha Racing 423 de eerste plaats overnemen, terwijl Lynn Valk, Amadine Verstappen en Sara Andersen van JK Yamaha Racing de top vier compleet maakten.

Tegen het einde van de openingsronde lag Duncan al op de tweede plaats, terwijl Van De Ven naar de zevende plaats schoof.

Het kostte Duncan vervolgens een ronde om Papenmeier te passeren, die niet wilde terugdeinzen, terwijl ze de Nieuw-Zeelander tot het einde pushte en Duncan als eerste en Papenmeier als tweede eindigde en 4,187 seconden van elkaar verwijderd waren.

Rookie, Lotte Van Drunen had een zeer indrukwekkende eerste race in het Wereldkampioenschap Motocross Dames, want ze eindigde als zevende achter Van De Ven, die zich naar de zesde plaats vocht.

Tweede Manche

In de tweede manche was het opnieuw Duncan die er met de holeshot vandoor ging voor Elisa Galvagno, Papenmeier , Shana Van der Vlist en Charli Cannon van JK Yamaha Racing. Van De Ven startte als zevende, terwijl Valk in de eerste ronde als 14e doorkwam.

Tegen het einde van de eerste ronde vond Van der Vlist haar weg naar de tweede plaats, terwijl Cannon Papenmeier doorkwam naar de vierde plaats. Ze kwam toen snel voorbij Galvagno naat de derde plaats en begon zich te concentreren op de twee leiders vooraan in de wedstrijd. De Australiër zette de snelste ronde van de race neer en was hard aan het doorstoten, maar door een kleine fout crashte ze van de derde plaats en uiteindelijk kwam ze terug als tiende. Hierdoor werd Andersen derde.

Van Drunen reed opnieuw een indrukwekkende race. De jongeling startte als 18e en lag in ronde zes al als zevende achter Valk en Verstappen.

Een paar ronden later kwamen zowel Valk als Van Drunen voorbij Van De Ven, doordat Verstappen een fout maakte waardoor Valk de vijfde rijder verder kon naderen.

Op dat moment leidde Duncan met ruime voorsprong de wedstrijd, met Van der Vlist als tweede voor Andersen. In het tweede deel van de race waren er niet veel veranderingen in de top 10 toen Duncan haar derde race van het seizoen won.

In de finale wedstrijd stond Duncan op de bovenste trede met de perfecte 1-1 score voor Papenmeier die tweede werd, terwijl Andersen haar eerste podiumplaats van 2022 behaalde!

Interview Nancy van de ven bij NOS Lans de Lijn

Na het behalen van de wereldtitel was het gisteren feest op de motorcross paddock bij het Ceres71 Yamaha team in het Turkse Afyonkarahisar. Presentator Jeroen Stomphorst van NOS Lans de Lijn sprak Nancy van de Ven nadat ze een beetje bekomen was van het feit dat de hoogste plaats in het wereldkampioenschap nu echt binnen is.

Nancy Van De Ven werd eindelijk wereldkampioen na de laatste vier jaar op rij als tweede te zijn geëindigd. Ondertussen was de strijd om de zilveren en bronzen medailles heel dichtbij, maar uiteindelijk werd Valk tweede, terwijl Papenmeier derde werd - het perfecte podium voor Yamaha, die ook bovenaan het fabrikantenklassement staat.