Musquin en Cairoli winnen de Grand Prix van Amerika 31-05

Grand Prix USA Glen Helen


Antonio Cairoli en Marvin Musquin hebben de zesde wedstrijd om het Wereld Kampioenschap MX1/MX2 in het Amerikaanse Glen Helen gewonnen. In de eerste manche van de MX1 klasse nam Cairoli kopstart en reed lange tijd aan de leiding. Na twintig minuten sprong hij te ver op een schans waarbij zijn schakelpedaal afbrak. Hierdoor moest hij in het resterende deel van de wedstrijd in de derde versnelling rijden.
 

Ben Townley - Musquin en Cairoli winnen de Grand Prix van Amerika

Foto: Ben Townley niet te kloppen in tweede manche


Mike Alessi kon hem hierdoor passeren maar Cairoli gaf zich niet zomaar gewonnen en kwam met nog twee ronden te gaan terug aan de leiding te rijden. Uiteindelijk kwamen de twee KTM 350F-rijders wiel aan wiel over de finish. Max Nagl maakte het KTM feest compleet door op een derde plaats over de finish te komen voor Ken de Dijcker en Clement Desalle. Ben Townley bemoeide zich in de beginfase van de wedstrijd met het gevecht om de eerste plaats. Bij een inhaalmanoeuvre op Mike Alessi kwamen de lijnen van beide rijders bij elkaar uit waardoor Townley ten val kwam. Later in de wedstrijd verliet hij om onbekende redenen de wedstrijd. Marc de Reuver was lange tijd in de running voor de punten maar viel in het tweede deel van de wedstrijd een aantal plaatsen terug en werd op een vijfentwintigste plaats afgevlagd.

De eerste manche van de MX2 klasse werd gewonnen door Marvin Musquin. De regerend Wereld Kampioen pakte kopstart en sloeg gelijk een gat. Jeffrey Herlings kwam op een tweede plaats door de eerste bocht maar ging in de eerste ronde in de fout en viel terug naar een zestiende plaats. Herlings kwam nog goed terug en wist in de laatste ronde nog de achtste plaats voor zich op te eisen. Steven Frossard werd tweede voor Ken Roczen. Roczen kwam rond de vijfde plaats uit de start maar kwam toen in aanraking met Jeffrey Herlings en verloor veel plaatsen. Roczen kwam goed terug maar op het moment dat hij op een derde plaats aan kwam had Frossard al een klein gaatje op hem. Roczen kwam nog dichtbij maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats. Beste Laaglander in deze manche werd Jeremy van Horebeek op een vijfde plaats. Joel Roelants en Dennis Verbruggen werden dertiende en veertiende.
 

MX2 start op Amerikaans circuit te Glen Helen California

Foto: MX2 start op Amerikaans circuit te Glen Helen California


Commentaar Marvin Musquin: Het was een goede wedstrijd voor mij. Het is erg warm en het circuit wordt steeds zwaarder. Er zitten veel stuiters in de afdalingen. Ik moet geconcentreerd blijven voor de tweede manche''.

Commentaar Steven Frossard:''Het is ongelooflijk heet en op een gegeven moment was ik gewoon moe. Ik maakte een fout en daardoor verloor Musquin uit het oog. Ik ga er alles aan doen om de tweede manche te winnen''.

Commentaar Ken Roczen:''Het is verschrikkelijk warm hier. Vlak na de start kwam ik in aanraking met Jeffrey Herlings en daardoor heb ik een aantal plaatsen verloren''.

Commentaar Antonio Cairoli:'' Mike en ik reden een hoog tempo en liepen weg bij de rest. Na twintig minuten sprong ik te ver op een schans waarbij mijn schakelpedaal afbrak. Hierdoor bleef de motor in de derde versnelling staan. Dit was gevaarlijk in alle afdalingen. Ik kijk uit naar de tweede manche''.

Commentaar Mike Alessi:'' Tony was snel en ik wist net niet te winnen. Ik wil mijn sponsoren en de fans bedanken. Een tweede plaats is goed en ik ga er in de tweede manche weer vol tegenaan om te proberen te winnen''.

Commentaar Max Nagl:''Het was een moeilijke wedstrijd. Ik dacht kopstart te pakken maar dit was niet zo. In de eerste tien minuten was ik te langzaam. Het was zo warm waardoor ik niet terug kon vechten. Ik heb in het tweede deel van de wedstrijd mijn krachten gespaard voor de tweede manche''

De tweede manche van de MX1 klasse is gedomineerd door Ben Townley. De Nieuw Zeelander pakte een goede start en werkte zich in de beginfase op naar de koppositie. Vervolgens liep hij meer dan tien seconden weg bij de concurrentie en won de manche.

De Belg Clement Desalle werd tweede voor Antonio Cairoli, die op zijn beurt verschillende keren van positie wisselde met de Amerikaan Mike Alessi. Alessi werd vierde en eindigde hiermee op een tweede plaats in de Grand Prix. Max Nagl leek lange tijd op een vijfde plaats af te stevenen maar kwam na een springbult naast de baan terecht en hierbij raakte zijn achterwiel verstrengeld in het afzettingslint. Hierbij gingen vele plaatsen verloren en uiteindelijk eindigde hij buiten de punten.

Opvallend was de pitstop van Ken de Dijcker. Keeno kwam de pits binnen maar vervolgde toch weer zijn weg en wist toch nog mooi tiende te worden. Helaas waren er ook in deze manche geen punten voor Beursfoon Suzuki-rijder Marc de Reuver. Kevin Strijbos werd in deze manche dertiende en scoorde hiermee acht punten! Ook Kevin Wouts slaagde er in de tweede manche in om met een twintigste plaats een WK punt te scoren.

Commentaar Antonio Cairoli:'' Omdat ik in de eerste manche een andere houding aan moest nemen vanwege het feit dat ik mijn schakelpedaal verloor, kostte dit mij extra energie. Ik was in de beginfase van de tweede manche moe en heb daarom de wedstrijd bekeken. Ik heb geen fouten gemaakt en geprobeerd om de GP te winnen. Ben Townley was erg snel en ik had een mooi gevecht met Alessi en Desalle. Dit is een goede training voor de Grand Prix in Frankrijk''.

Commentaar Mike Alessi:''Het was zwaar, het ene moment was ik aan het inhalen en het andere moment werd ikzelf gepasseerd. Ik had graag gewonnen maar tweede is het beste wat ik kon doen. De KTM is perfect en ik wil mijn sponsoren bedanken''.

De tweede manche van de MX2 klasse werd vijf minuten voor het einde afgevlagd omdat de Red Bull Boog was omgewaaid vanwege de stevige wind. De Red Bull Boog raakte twee rijders waaronder Gautier Paulin.
 

Marvin Musquin - Musquin en Cairoli winnen de Grand Prix van Amerika

Foto: Niemand leek op te kunnen tegen de combinatie Marvin Musquin


Marvin Musquin reed opdat moment aan de leiding en had een flinke voorsprong op Zach Osborne. Musquin nam kopstart en controleerde van start tot finish. Shaun Simpson werd derde in de tweede manche voor Steven Frossard en Ken Roczen. Laatstgenoemde kwam in de tweede bocht ten val over de gevallen Max Anstie.

Beste Laaglander werd Jeremy van Horebeek op een zesde plaats. Dennis Verbruggen reed lange tijd rond de vijfde plaats en werd achtste. Joel Roelants scoorde met een dertiende plaats 8 WK punten.

Jeffrey Herlings nam een matige start en moest van buiten de top tien terug naar voren komen. Tijdens zijn inhaalrace kwam hij ten val en zocht hierdoor vroegtijdig het rennerskwartier op. Omdat Jeffrey in de tweede manche niet tot scoren kwam, is hij in de tussenstand om het Wereld Kampioenschap teruggevallen naar een vierde plaats.

Commentaar Marvin Musquin:''De Red Bull boog is omgewaaid. Ik ben moe en wil zeker niet herstarten, haha.Ik pakte kopstart en wist gelijk in de beginfase een gat te slaan. Ik ben erg blij dat ik hier heb weten te winnen. De baan was erg zwaar en moeilijk''.

Commentaar Zach Osborne:''Dit voelt erg goed. Ik wil mijn team bedanken voor deze mogelijkheid. Het team werkt hard. We hebben vaak dicht bij het podium gezeten. Het is ongelooflijk. Op vrijdag zei ik dat wanneer ik hier op het podium kon finishen, dit geweldig zou zijn. Gelukkig is die droom uitgekomen vandaag''.

Commentaar Steven Frossard:''Ik zat er niet goed na de start maar kwam hard terug. Het is mooi dat ik derde ben geworden. De baan was echt heel moeilijk''!

Aankomend weekend gaat het kampioenschap verder in het Franse St. Jean d'Angely.

Bron: Motocrossplanet

TOP

 
 
 

 
 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2010

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN