Heikki van den Berg moet ermee stoppen! 10-06

Heikki van den Berg moet per direct punt zetten achter actieve motorcrosscarrière...............


Heel slechts nieuws voor de 30-jarige Heikki van den Berg. Op advies van diverse artsen heeft hij moeten besluiten per direct te stoppen met motocrossen. De Honda-rijder heeft te veel problemen met zijn lekkende hartklep waardoor hij eigenlijk geen andere keuze heeft. Voor de Oosterhouter is het natuurlijk een zware klap want hij rijdt vanaf zijn zesde!
 

Heikki van den Berg Heikki van den Berg

Foto: Heikki van den Berg uit het Heli Motors TNM MX Team moet per direct een punt zetten

achter zijn actieve motorcrosscarrière................


Reactie Heikki:''Ik heb 24 jaar een startbewijs gehad en tien jaar bij de eerste tien van het ONK gereden met een tweede plaats in de MX1 klasse als hoogte punt. Ik heb veel mooie herinneringen en veel van de wereld mogen zien in de jaren bij het Galvin MX Team en Champ KTM Team. Later bij het Pater MX Team en tweemaal met het Heli Motors Team heb ik ook nog goede resultaten kunnen behalen in Nederland met een 3e plaats in de MX1 klasse in 2006. Iedereen die mij in al die jaren heeft geholpen wil ik ontzettend bedanken want die hebben er mede toe bijgedragen dat ik het altijd met plezier heb gedaan''.


Zo’n tien jaar geleden tijdens de Grand Prix van Spanje kwam Heikki hard ten val waarbij hij bloed moest overgeven. Na de valpartij werd hij in Nederland onderzocht en daar ontdekten de doktoren een ruis op zijn hart en een aangeboren afwijking. Bij een hartklep heeft Heikki twee klepslipjes in plaats van drie. Opdat moment was dit allemaal niet noemenswaardig waardoor hij gewoon door mocht gaan met crossen. Ieder jaar moest Heikki terug komen voor controle waarbij er dan een echo werd gemaakt. Tot aan vorig jaar was er geen verslechtering maar bij een bezoek aan het ziekenhuis constateerden de doktoren dat er een kalkafzetting op de lekkende hartklep zit. Toen dit aan het licht kwam, werden er een echo doppler en foto’s gemaakt en moest Heikki een fietstest afleggen. Hieruit kwam dat zijn hart constant aan het compenseren is en dus eigenlijk overbelast raakt wanneer Heikki een hoge hartslag heeft. Door de overbelasting is zijn linker hartkamer vergroot. Bij bepaalde waarden wordt er onmiddellijk ingegrepen en hier zit de rijder uit Oosterhout erg dicht bij.

Er zijn zes sportcardiologen in Nederland waarvan er twee in het MMC in Veldhoven werkzaam zijn. Die gaven Heikki het advies om onmiddellijk te stoppen met het rijden van wedstrijden. De kans op hartfalen en of een hartstilstand is dermate verhoogt dat het niet meer verantwoord is om zijn hart aan de intensiteit bloot te stellen die bij wedstrijd motorcross komt kijken. Heikki ontkomt vroeg of laat sowieso niet aan een operatie maar wil dit niet op heel korte termijn nodig laten zijn. Hierdoor zal hij wel afscheid moeten nemen van het rijden van wedstrijden.

Het Heli Motors TNM MX Team wil Heikki bedanken voor de mooie tijd die zij met hem hebben gehad. Uiteraard wil het team Heikki het allerbeste toewensen voor de toekomst en hoopt dat hij gezond mag blijven. Het team zal opzoek moeten naar een vervanger voor Heikki maar gezien de fijne werkwijze en de gedrevenheid van Heikki zal het niet makkelijk worden om een soortgelijke rijder terug te vinden.

Bron: Helimotors / KEMCO - Steven van kempen

TOP

 
 
 

 
 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2010

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN