Frossard en Cairoli winnen Grand Prix van Zweden 05-07

Grand Prix Uddevalla Zweden


Steven Frossard en Antonio Cairoli hebben de tiende wedstrijd om het Wereld Kampioenschap MX1/MX2 in het Zweedse Uddevalla gewonnen.


In de eerste manche van de MX1 klasse pakte Antonio Cairoli op zijn KTM 350F kopstart en controleerde de manche van start tot finish. Het kostte Clement Desalle wat tijd om de tweede plaats over te nemen van Davide Guarneri maar toen deze ten val kwam, schoof Desalle op naar een tweede plaats. Door problemen met zijn bril kwam David Philippaerts aan zijn achterwiel maar toen Desalle de bril af deed, liep hij weer weg en kwam als tweede over de finish. In de slotfase ontstond er een mooi gevecht tussen David Philippaerts en Steve Ramon voor de derde plaats. Uiteindelijk was het Philippaerts die derde werd voor Ramon. Davide Guarneri kon de wedstrijd niet uit rijden omdat bij de valpartij zijn koppelingshendel afbrak. Ook zijn teammaat Tanel Leok was niet gelukkig want hij kwam in de eerste ronde ten val en het duurde vervolgens meer dan een ronde voordat hij zijn machine weer aan de praat had.


Grand Prix Uddevalla Zweden


Kevin Strijbos uit het Beursfoon Suzuki Team pakte met een achtste plaats een mooi resultaat en de Yamaha van Beers-rijder Tom Soderstrom werd dertiende. De overige Belgen: Manuel Priem 14, Yentel Martens 17, Kevin Wouts 20

Ken de Dijcker kwam op zaterdag in de vrije training zwaar ten val en blesseerde hierbij zijn elleboog en schouder. De

Dijcker moest een snee in zijn elleboog laten hechten en er gingen maar liefst 58 hechtingen in. Vanwege zijn blessures kon hij niet van start gaan in de Grand Prix.

Grand Prix Uddevalla Zweden


Antonio Cairoli won ook de tweede manche van de MX1 klasse. Op zijn KTM 350F pakte hij ook in deze manche kopstart maar moest na een aantal ronden toch Clement Desalle laten passeren. Desalle reed tot in het midden van de wedstrijd aan de leiding maar moest toen toch weer zijn meerdere erkennen in Cairoli. Met nog een aantal ronden te gaan kreeg Desalle gezelschap van Evgeny Bobryshev en Steve Ramon. Op het moment dat Bobryshev de Belg wilde passeren gooide Desalle het gat dicht waardoor Bobryshev zijn evenwicht verloor en tegen Ramon aan reed. Hierbij kwam Bobryshev met zijn voet bekneld te zitten achter de zijnummerplaat van zijn eigen motor. Hierdoor viel hij terug naar een vierde plaats waardoor hij net als vorige week net het totaalpodium miste met een vierde plaats. In de slotfase vochten Desalle en Ramon een mooi gevecht uit voor de tweede plaats. Desalle hield de gaten goed dicht en kwam als tweede over de finish voor Ramon.

De Amerikaan Jimmy Albertson kwam ook in deze manche niet tot scoren. Albertson kwam op een snel stuk ongelukkig ten val en vloog zonder motor over een hek. Gelukkig liep hij hierbij geen blessures op maar wel betekende dit het einde van de wedstrijd.

Kevin Strijbos uit het Beursfoon Suzuki Team reed wederom een goede manche en finishte als zevende. Kevin Wouts kwam in deze manche nog beter voor de dag als in de eerste en scoorde met een zestiende plaats vijf WK punten. Ook Yamaha van Beers-rijder Tom Soderstrom stuurde zijn Yamaha in de punten over de finish. Hij werd zeventiende en pakte vier punten. Manuel Priem en Yentel Martens haalden de finish niet.
Commentaar Antonio Cairoli:''Ja ik voel me perfect. Met de nieuwe setting in de motor pak ik betere starts. Ik wil dit jaar nog meer GP's winnen. Ik wil geen kampioen worden door alleen maar gecontroleerd te rijden. Na de GP van Letland had ik last van mijn knie maar gelukkig had ik hier dit weekend geen last meer van''.

Commentaar Clement Desalle:''Ik kon Tony in het begin passeren maar later in de manche kwam hij terug. Hij was erg snel en ik moest hem laten gaan. Toen kwamen Steve en Bobryshev hard opzetten. Ik heb alles gegeven en kon de tweede plaats in handen houden''.

Commentaar Steve Ramon:''Ik ben tevreden. In de eerste manche had ik een goede start maar het was moeilijk. Ik heb verschillende mooie gevechten gehad. In de tweede manche zag ik Desalle en Bobryshev rijden en ik moest Bobryshev passeren voor het podium. Dit lukte en daarna heb ik alles gegeven om ook Desalle nog te pakken. Ik heb er van genoten en in de slotfase was ik behoorlijk moe''.

Grand Prix Uddevalla Zweden

In de MX2 klasse was het Steven Frossard die zijn allereerste manchezege van dit seizoen pakte. Frossard had een spannend gevecht met Ken Roczen maar helaas viel de Duitser met nog twee ronden te gaan uit met mechanische problemen. Jeffrey Herlings profiteerde hiervan en kwam op een mooie tweede plaats over de finish. De rijder uit Elsendorp kwam bij de start in aanraking met de rijder naast hem maar omdat hij binnendoor afdraaide, kwam hij als derde uit de eerste bocht. In de beginfase stootte hij door naar de koppositie maar moest na een aantal ronden Shaun Simpson en Steven Frossard laten passeren. Ook Ken Roczen kwam langszij waardoor Jeffrey op een vierde plaats kwam te rijden. Bij een inhaalmanoeuvre van Steven Frossard op kopman Shaun Simpson raakte de laatstgenoemde buiten het circuit en viel hierdoor ver terug. Herlings kreeg hierdoor de derde plaats terug in handen. Omdat Roczen in de slotfase uitviel, schoof hij nog een positie op waardoor hij als tweede werd afgevlagd voor de Belg Jeremy van Horebeek, die de hele manche aan het achterwiel van Herlings reed. Kampioenschapleider Marvin Musquin kon geen potten breken. Hij startte buiten de top tien en finishte als vierde.

Ceriel Klein Kromhof streed de gehele wedstrijd rond de punten. Met nog een aantal ronden te gaan reed hij op een achttiende plaats maar in de slotfase viel hij toch weer terug naar een eenentwintigste plaats. Gelukkig kwam hij in de laatste ronde nog terug naar een twintigste plaats waarmee hij een WK punt pakte. Nick Kouwenberg werd drieŽntwintigste.

De Belgen: Joel Roelants 8, Jeremy Delince 15, Nick Triest 25

In de tweede MX2 manche van de Grand Prix van Zweden revancheerde Ken Roczen zich. Hij startte in de top vijf en werkte zich vervolgens op naar de koppositie om uiteindelijk de manche te winnen voor Steven Frossard. De Fransman reed lange tijd aan de leiding maar moest in het tweede deel van de wedstrijd toch zijn meerdere erkennen in de ontketende Roczen. Gautier Paulin sloot de tweede manche af als derde. Jeffrey Herlings zat er goed bij na de start en reed in de beginfase op een tweede plaats. Lange tijd kon hij de druk van Ken Roczen weerstaan maar in het midden van de wedstrijd moest hij de Duitser laten passeren waardoor hij terugviel naar een derde plaats. Jeffrey hield ondanks verschillende aanvallen van Marvin Musquin lange tijd stand op een derde plaats. Echter toen Musquin in de slotfase werd gepasseerd door Gautier Paulin, stootte de laatstgenoemde gelijk door naar het achterwiel van Herlings. Jeffrey moest Paulin laten passeren en viel terug naar een vierde plaats. Ook Musquin zette hem nog flink onder druk in de laatste twee ronden maar Jeffrey zette nog even alles op alles en wist toch op een vierde plaats over de finish te komen.

Ceriel Klein Kromhof reed in de beginfase in de buurt van de punten maar kwam ten val en verdraaide later zijn knie waardoor hij de wedstrijd noodgedwongen moest verlaten. Ook Nick Kouwenberg reed in de buurt van de punten maar hij verdween in de zesde ronde uit de wedstrijd.

Valentin Teillet pakte in de tweede manche een goede start en reed op een derde plaats toen hij op een springbult zijn achterwiel kapot sprong. Hierdoor verdween hij gelijk uit de wedstrijd. Ook was er pech voor Arnaud Tonus. De Zwitser kwam bij de start ten val en hierbij beschadigde zijn demper. Tonus moest na een aantal ronden de pits in om de demper te laten vervangen waarbij hij uiteindelijk besloot om niet meer terug in de wedstrijd te komen.

De Belgen: Jeremy van Horebeek 6, Joel Roelants 8, Jeremy Delince 21. Nick Triest kwam in de tweede manche hard ten val en haalde de finish niet.


Commentaar Steven Frossard:''Ik ben erg blij. Ik wil mijn team en de sponsors bedanken. Ik pakte twee keer een goede start en dan is alles een stuk makkelijker''.

Commentaar Jeffrey Herlings:''Ik voelde me goed alleen de tweede manche ging niet zoals ik had gehoopt. Ik ben op het podium geŽindigd en daar ben ik tevreden over. Ik heb een aantal moeilijke wedstrijden gehad en nu knokken we ons terug naar boven. Ik ga hard werken voor de volgende Grand Prix''.

Commentaar Gautier Paulin:''Het was moeilijk om terug te komen na mijn beenblessure maar ik ben blij dat ik terug op het podium sta. Het team bleef achter mij staan en ik heb geen druk van hun gevoeld. Ik wil vanaf nu vaker op het podium staan''!


>>> Eerste GP-zege voor Steven Frossard TV

Bron: Motocrossplanet

TOP

 
 
 

 
 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2010

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN