Eerste extreme Endurocross in Nederland tijdens de KTM-DAG in Eindhoven 24-10

De KTM-DAG op circuit de Landsard in Eindhoven


KTM-DAG De eerste extreme endurocross in Nederland vond gisteren plaats in Eindhoven

maar bleek voor sommigen te hoog gegrepen.


De Zweed Joakim Ljunggren heeft de eerste editie van de Red Bull Extreem Enduro in Veldhoven weten te winnen. Ljunggren domineerde de finale van start tot finish. Hans Vogels werd tweede voor zijn landgenoot Amel Advokaat, die op het laatste stenengedeelte de tweede plaats nog af moest staan aan Vogels.


'Nationale elite durfde niet te komen'


Circuit de Lansard beleefde gisteren een primeur met de eerste extreme endurocross in Nederland. Deze kreeg met Ioakim Ljunggren een terechte winnaar. Keerzijde was dat legende David Knight en de nationale toppers het lieten afweten.


Hij had wel even in de rats gezeten. Organisator Eddy Lemmens van de zeventiende KTM-dag in Eindhoven. Ruim zes
weken investeerde hij met zijn team aan het omtoveren van circuit de Landsard in een waar offroad paradijs. Een parcours met een vijfmeter hoge helling van boomstammen, steile rotsen, trainrailsen en enorme rioleringsbuizen.
Alle ingrediënten waren aanwezig voor de eerste extreme endurocross in Nederland. Met zo'n circuit kon zowel de internationale als nationale top hun hart ophalen.


eerste extreme endurocross in Nederland tijdens de KTM-DAG in Eindhoven


Of toch niet. Want Neerlands besten schitterden door afwezigheid. En ook drievoudig wereldkampioen en publiekstrekker David Knight gaf op het laatste moment niet thuis. "Zijn KTM-team gaf hem om medische redenen niet vrij, omdat hij herstellende is van een zware heupblessure. Dat Boorde ik vrijdag. Een domper, want alles was contractueel al rond", zei Lemmens. Teleurgestelder was hij in de houding van de nationale toppers. "We hebben met hun teambazen bij elkaar gezeten om zo'n extreme enduro evenement naar ons land te halen. Daarmee wilden we de sport promoten, die vooral in Spanje, Frankrijk en Noord-Amerika populair is. Toen de coureurs ons promofilmpje van het parcours op YouTube zagen, werden ze bang. Ze durfden het niet aan om hier te rijden."


Toch lukte het om het publiek op het zonovergoten circuit nog een aansprekende deelnemerslijst voor te schotelen. Mede door het netwerk van Nederlands beste endurorijder Hans Vogels. De Bestenaar (achtste tijdens het WK in de E2-klasse) speelde de telefoonnummers door van enkele wereldtoppers, zoals Rudy Coton en vooral Joakim Ljunggren.

De 27-jarige Zweed sloot het WK in de E3-klasse dit jaar af op een derde plek. Hij geldt als één van de betere coureurs ter wereld in het extreme endurocross. "Als tienjarig jongetje kwam ik hier weleens om te trainen. Leuk om nu terug te zijn. De sfeer is goed en het parcours erg indrukwekkend."


eerste extreme endurocross in Nederland tijdens de KTM-DAG in Eindhoven


Ook Vogels genoot gisteren met volle teugen. Met kleine oogjes weliswaar, want hij had er een kon nachtje opzitten.

De Bestenaar won zaterdag de ONK-wedstrijd in Geesteren, maar moest op het matje komen van de keuringsdienst van de nationale motorsportbond (KNMV). "Er was protest ingediend door de tegenstanders. Zij dachten dat ik had gesjoemeld met het aantal cc", zei Vogels, die ter plekke heel zijn motor uit elkaar moest halen. "Er werd niks onreglementairs gevonden. Ik lag daardoor pas om één uur 's nachts in bed. Niet de beste voorbereiding voor zo'n evenement als vandaag. Maar goed, dit soort praktijken schijnen erbij te horen.


Het is voor de nationale tegenstand de enige manier om me af te stoppen." Tegenstand ondervond hij gisteren wel.

De Bestenaar kwam glansrijk door de voorrondes, maar kwam in de finale tekort tegen Ljunggren. Amel Advokaat uit Noordeloos legde beslag op de derde plaats. Hoewel Vogels voor zijn thuispubliek het liefst als eerste over de streep was gekomen, kon hij leven met het resultaat: "Ljunggren is gewoon een klasse apart op deze expertise. Een absolute topper", aldus de coureur die ontzettend had afgezien.


"Het parcours heeft veel oneffenheden. Je zit continu krampachtig achter het stuur om de motor te corrigeren. Er is geen moment tijd om te ontspannen. Je rijdt hier ook zes ronden achter elkaar van een kilometer. Tijdens een WK enduro neem je zo'n parcours één keer als onderdeel van de dag. Daarna heb je tijd om even te herstellen als je naar de volgende proef rijdt. Vandaag moest je door en was vooral zaak om in je ritme te komen", aldus Vogels, die genoot van de entourage. "Veel enthousiast publiek en een geweldige baan. Gelukkig wordt het parcours niet afgebroken, zodat ik er op kan trainen in de voorbereiding naar het nieuwe WK-seizoen."Meer info: www.ktm-dag.nl


>>> KTM Dag 2011 op circuit de Landsard Eindhoven


Bron: Eindhovens Dagblad - Jeroen Wolbers

TOP