Verhoeven en Knuiman in de top tien in zesde etappe van Dakar 08-01

Dakar Organisator ASO past route voor de derde keer aan

Voor de derde keer in deze Dakar Rally besloot de ASO om de route aan te passen.

De special werd namelijk ingekort van 395 kilometer naar 178 kilometer en de start vond twee uur later plaats dan gepland waardoor de teams meer tijd hadden om zich voor te bereiden.

Motoren
Frans Verhoeven en Henk Knuiman nestelden zich in deze korte etappe beiden in de top tien. Verhoeven werd achtste en Knuiman werd met een achterstand van slechts

12 seconden op Verhoeven negende.

Cyril Despres won de etappe voor Marc Coma en de Spanjaard Villadoms. Teus Visser revancheerde zich na zijn mindere vijfde etappe en werd twintigste. Oud wegracer Jurgen van den Goorbergh reed vandaag zijn beste etappe uit de rally en kwam op een vijfentwintigste plaats binnen, net een halve minuut eerder dan Alex van den Broek.

Frans Verhoeven achtste in zesde Dakar-etappe
Na zes etappes gaat Frans Verhoeven in het algemeen klassement, van de zevende naar de achtste plek en bezet Henk Knuiman de tiende plaats. Teus Visser is de derde Nederlander in de top twintig op een negentiende plaats.

Frans Verhoeven

Door de neutralisatie van gisteren mag iedereen die kan starten weer opnieuw van start voor de special van vandaag. Dus ook de deelnemers die gisteren zijn uitgevallen en via het asfalt het bivak hebben bereikt. Frans Verhoeven is in de zesde Dakar-etappe als achtste over de finish gekomen. In de rit van San Rafael naar Mendoza had Verhoeven ruim 14 minuten meer nodig dan de Fransman Despres, die als snelste over de finish kwam. Verhoeven zakte daardoor een plaats in het algemeen klassement, van de zevende naar de achtste plek. Commentaar van Henno van Bergeijk na deze lange etappe was kort maar krachtig: ‘keikapot’

Vrachtwagens

Gerard de Rooy moest in de zesde etappe de leiding in het algemeen klassement afstaan aan de Rus Firdaoes Kabirov die achter zijn landgenoot Vladimir Tsjagin in de zesde etappe tweede werd. De Rooy liep ruim 25 minuten achterstand op.

Auto's

Nasser Al Ittiyah boekte in etappe zes zijn derde zege bij de auto's, maar hij werd na afloop gediskwalificeerd. De Zuid-Afrikaanse VW-coureur Giniel de Villiers neemt daardoor de leiding in het klassement van de Qatarees over.

DAKAR-RALLY GOOIT DE LEIDER UIT DE RACE

Opschudding in de Dakar-rally. Leider Nasser Al Ittiyah is uit de wedstrijd gezet omdat hij donderdag een aantal verplichte controlepunten had gemist.

Al Ittiyah breidde in de zesde etappe zijn voorsprong op de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers uit door de zege te pakken. Maar de Qatarees behaalde zijn ritwinst niet helemaal volgens het boekje. De organisatie lacht er niet mee en gooit Al Ittiyah uit de race.

Al Ittiyah kwam door koelingproblemen niet over zandduinen, besloot daarom de
BMW om een aantal duinen heen te sturen en miste zodoende een controlepost."

De temperatuur liep op tot 120 graden en de motor sloeg af. Ik besloot daarom de
duinen te mijden en een andere route te kiezen", gaf hij na de etappe toe.

De Villiers spint garen bij die verplichte. Hij wint de zesde etappe en is bovendien de nieuwe leider. Hij heeft een ruime voorsprong op Carlos Sainz.

Luc Alphand, de winnaar van 2006, gaf op omdat zijn corijder onwel geworden was.