Jeffrey Herlings schrijft geschiedenis in Valkenswaard 26-04

Entry-List Motocross World Championships GP Nederland


Jeffrey Herlings“Ongelooflijk, dit heb ik nog nooit eerder gezien.” Woorden van iemand die al meer dan dertig jaar in de motorcross rondloopt. Velen uitten zich in vergelijkbare bewoordingen over de fantastische prestatie van Jeffrey Herlings, oud (beter gezegd: jong) 15 jaar en 225 dagen. In slechts zijn derde Grand Prix overklaste hij op het Eurocircuit van Valkenswaard in de MX2-klasse al zijn rivalen. In beide manches kwam de inwoner van Elsendorp vrijwel direct op kop. Hij reed in de eerste ronden een moordend hoog tempo, waardoor zijn concurrenten meteen ontmoedigd het hoofd in de schoot legden. Binnen de kortste keren lag Herlings een seconde of tien voor en was hij uit het blikveld van de andere rijders verdwenen.


Geconcentreerd tot aan de finish, geen fouten makend en in de slotfase het tempo een kleine beetje minder hoog bereikte Herlings twee keer - gadegeslagen door 22.000 toeschouwers - in beide manches als winnaar de finish.

KLIK HIER - Bekijk de beelden via OmroepBrabant.nl - Nederland - Valkenswaard


Met zijn zege is Herlings de jongste Nederlandse GP-winnaar ooit en pas de derde Nederlandse winnaar in Valkenswaard. Hij wordt voorafgegaan door Dave Strijbos (1987) en Erik Eggens (2001), beiden in de 125cc-klasse, de voorloper van de huidige MX2.

Jeffrey Herlings: “Dit is een ongelooflijk gevoel. Het is fantastisch om mijn thuis-GP te winnen. En dat ondanks dat ik geen goede startplaats had. Ik weet niet wat dit inhoudt voor de rest van het seizoen. Ik weet wel, één GP is nog geen heel GP-seizoen. Ik moet er nu voor zorgen met beide voeten op de grond te blijven staan. Gisteravond sprak ik met Stefan Everts over mijn veertiende startplaats. Stefan weer me erop dat Rui Gonçalves vorig jaar vanaf de 25e startplaats de GP had weten te winnen. Vandaag heb ik niet veel zenuwen gevoeld. Gisteravond in bed wel. Het publiek langs de baan was fantastisch. Ik hoorde de mensen schreeuwen. De race verliep prima. Alleen die laatste twee ronden leken wel eeuwen te duren.”

Stefan Everts over zijn pupil: “Ik wist dat Jeffrey het zou kunnen. Het is een kwestie van de puzzelstukjes op de juiste plaats leggen. De val van gisteren in de kwalificatie is wel goed geweest, want dat zette Jeffrey op zijn plaats. Vandaag heeft Jeffrey het prima gedaan. En nu is de vraag: wat kan Jeffrey nog meer?”

Ken Roczen eindigde twee keer als tweede. In het dagklassement was de derde plaats voor de Fransman Steven Frossard. Ondanks zijn zware val van zaterdag (waardoor hij een tijdje bewusteloos was) eindigde wereldkampioen en klassementsleider Marvin Musquin als vijfde. De Fransman handhaafde zich op de eerste plaats met 130 punten. Roczen is hem tot op één punt genaderd. Herlings verstevigde zijn derde plaats en staat nu op 122 punten.

Wildcardrijder Michael van Wezel scoorde met de 19e plaats in de tweede manche zijn eerste WK-punten.

Antonio CairoliWereldkampioen Antonio Cairoli won beide manches van de MX1-klasse. De eerste race leverde een gemakkelijke zege voor de Siciliaan op, in de tweede manche moest hij meer strijd leveren, maar won uiteindelijk toch. Met Cairoli kwamen de voormalige wereldkampioenen Steve Ramon en David Philippaerts als tweede en derde op het erepodium.

Cairoli voert nog steeds het klassement aan met 138 punten. Max Nagl (last van buikkrampen in Valkenswaard) staat tweede met 120 punten en Steve Ramon is derde met 101 punten.

Gelet op zijn optreden in de GP’s van Bulgarije en Italië reed Marc de Reuver een aardige eerste manche. Daarin werd hij tiende. In de tweede manche ging het aanvankelijk heel goed met de Reuver en bezette hij zelfs even de vierde plaats. Daarna ging het bergafwaarts en eindigde hij met een 21e plaats zelfs nog buiten de WK-punten.

Nieuwe organisator Maarten Roos was tevreden over het verloop van het weekend en liet weten dat de intentie er is om ook de komende jaren een Grand Prix in Valkenswaard te organiseren.

>>> GP ZEGE VOOR JEFFREY HERLINGS!!!!!!!


Bron: Motocrossplanet

TOP