Sportieve strijd tussen dorpsgenoten: Hantje van Hal tweede Lieropse bakkenist in WK 21-06

Grand Prix Motocross 2017

Je moet er zeven dagen in de week mee bezig zijn, zegt Hantje van Hal (27) uit Lierop. Hij is naast Nick Maas de tweede bakkenist uit het kerkdorp die deelneemt aan het WK zijspancross. Hij ging gedurende het seizoen in op de aanbieding van de Belgische rijder Stanneke Goeyvaerts, om bij hem in de bak te stappen. Die moest na de 1e GP opzoek naar een nieuwe bakkenist omdat Jimmy van Gennip uit Someren zijn arm brak tijdens die cross.

 

Sportieve strijd tussen dorpsgenoten: Hantje van Hal tweede Lieropse bakkenist in WK

Foto: Luc van der Aa - Hantj van Hal (l) en Stanneke Goeyvaerts.

 

Van Hal zou dit seizoen eigenlijk met Erwin Broens rijden in een lagere nationale klasse. Ik heb dat niet helemaal netjes gedaan die overstap, zegt hij. Maar Van Hal pakte zijn kans om WKs te gaan rijden en heeft er inmiddels al vier wedstrijden opzitten. De Lieroppenaar was net terug nadat hij er anderhalf jaar lang mee gestopt was. Ik was heel veel aan het werk als zzper omdat ik plannen had een huis te kopen. Na veel blessureleed met enkele botbreuken kwam er ook nog een stukje angst bij kijken. Mede daardoor verloor Van Hal zijn motivatie en van half werk houdt hij niet. Bakkenist zijn is een way of life waar je veel voor moet doen en laten. Ik kan iets niet half doen, zegt hij. Als je niet helemaal fit bent is de kans op blessures groter. En dat kun je ook niet maken naar je rijder. Die betaalt namelijk alles voor mij als bakkenist en is daar in totaal zon 60.000 euro aan kwijt.

 

Concurrenten

 

Afgelopen weekend reisde Van Hal samen met zijn concurrent Nick Maas, die in de bak zit van de Duitser Silvio Senz, af naar Letland. De onderlinge strijd met hem begon al voordat we op het vliegveld aankwamen, zegt hij. Als hij wordt gewezen op de hogere klassering in de WK-stand van zijn dorpsgenoot voel je zijn sportieve drive in zijn antwoord. Dat is tegen het zere been, lacht hij. Toch is er absoluut geen haat tussen de twee of naar andere rijders. We vormen met alle rijders n grote familie, als iemand iets nodig heeft omdat het bijvoorbeeld kapot is, komt er altijd iemand met hulp. Maar dat de Lieroppenaren zich aan elkaar meten is duidelijk.

 

We waren afgelopen weekend sneller dan Silvio en Nick in de eerste training, de pre-kwalificatie en de kwalificatie. Dan worden er natuurlijk verschillende opmerkingen gemaakt, zegt Van Hal.

 

De GP van Letland

 

Zowel de combinatie Senz/Maas als Goeyvaerts/ Van Hal plaatste zich voor de race op zondag. Als we de kwalificatie doorkomen zijn we eigenlijk al tevreden, zegt Van Hal. De eerste manche verliep voor beide Lieropse bakkenisten en hun rijders teleurstellend. Van Hal en zijn rijder waren als 8e gekwalificeerd. De combinatie met Maas als 11e.

 

Sportieve strijd tussen dorpsgenoten: Hantje van Hal tweede Lieropse bakkenist in WK

Foto: Sidecarcross.be - Hantj van Hal (l) en Stanneke Goeyvaerts.

 

We hadden een kleine botsing vlak na de start, waardoor we als 26e weg waren zegt Van Hal. We vonden snel aansluiting bij de rest van het veld maar toen ging de koppakking kapot waardoor we uitvielen. Ook de start van Senz/Maas viel tegen. Daardoor zijn we niet verder gekomen dan een 22e plek in de eerste Manche, zegt Maas.

 

Tweede manche

 

Dan maar hopen op meer geluk tijdens de tweede manche. Na goed overleg hebben we een goede tweede manche kunnen rijden, zegt Maas. We werden uiteindelijk 17e wat 4 WK-punten betekende. Daarmee zijn we tevreden, zegt hij. De race leek voor Van Hal beter te verlopen. We hadden een super start waardoor we 8e reden. Na tien minuten begon jammer genoeg de koppeling te slippen en zo vielen we weer uit, zegt hij. Dat was zeer frustrerend want er had meer ingezeten op deze zandbaan, zegt Van Hal. Mijn rijder is beter in het zand dan die van Nick. Op de hardere banen is zijn rijder beter, geeft hij toe. Mijn opmerkingen nadat we sneller waren in de training en de kwalificatie kwamen te vroeg. Dat moet je eigenlijk pas doen als de vlag op zondag is gevallen anders wordt het afgestraft zoals je ziet. Toch wordt er niet te lang getreurd. 0p naar Frankrijk, naar hopelijk een beter resultaat, besluit Van Hal. De GP van Frankrijk staat op 2 juli op het programma.

 

Volg alles over het GSG SMX Team en Zijspanduo Goeyvaerts - van Hal op facebook.

 

KLIK HIER Voor de beelden van de WK Zijspan wedstrijden

KLIK HIER Uitslagen na GP Letland

KLIK HIER Kalender - Tussenstanden - Deelnemerslijst

 

Bron: Het Contact - Boyke Joosten

 

 

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: