Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland

MXGP Motocross 2023

  18-08-2023

Na een jaar van stilte komt het Wereldkampioenschap Motocross dit jaar op een spiksplinternieuwe locatie bij Motorsportpark Gelderland Midden in Arnhem terug naar Nederland.

 

Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland

Foto: Klaar voor de start - Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland.

 

De koningsklasse MXGP en MX2 zullen dit weekend samen met de EMX250 en WMX in respectievelijk hun 8e en voorlaatste wedstrijd van dit seizoen gaan strijden in de hoofdstad van Gelderland.

MXGP Kampioenschap

De Red Plate Holder, Andrea Bonacorsi van het Hutten Metaal Yamaha Racing Team voert met 2 overwinningen en 7 podiumplaatsen uit 7 wedstrijden de leiding in de EMX250 klasse. Bij de dames gaat Courtney Duncan Van World MTX Kawasaki's na het winnen van de laatste 3 wedstrijden momenteel de leiding met 20 punten voorsprong op de Spaanse Daniela Guillen.

Jorge Prado

Jorge Prado van Red Bull GASGAS Factory Racing is momenteel nog steeds de absolute leider in het algemene klassement. Het circuit in Arnhem zal zeker voordelen opleveren voor de Red Plate Holder om nog dichter bij de Titel te komen.

 

Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland

Foto: Jorge Prado - Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland.

Romain Febvre

De zegereeks van Romain Febvre van het Kawasaki Racing Team kwam tot een einde, maar de Fransman behaalde nog steeds een uitstekende tweede plaats in Zweden, wat zijn indrukwekkende vorm in dit tweede deel van het seizoen nog meer bevestigt. Maar met nog 4 GP's te gaan staat hij nog steeds 98 punten achter op Prado en speelt de naderende afsluiting van het WK-Kampioenschap niet in zijn voordeel.

Jeremy Seewer

Jeremy Seewer van Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team behaalde met een solide weekend in Zweden eindelijk zijn tweede GP-overwinning van het seizoen. Zijn beroemde snelle starts hielpen hem om in Uddevalla de overwinning binnen te halen en zijn 11e FOX Holeshot te pakken en voor Prado de leiding te nemen.

Glenn Coldenhoff

Glenn Coldenhoff van het Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team presteerde in Zweden niet zoals hij had gewild, hij eindigde algemeen als 9e en verloor in het kampioenschap kostbare punten aan zijn zegevierende teamgenoot Seewer. Hij zal in Arnhem zeker van de gelegenheid gebruik maken om alles te geven en de overwinning na te streven die hem dit seizoen tot nu toe is ontgaan.

 

Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland

Foto: Glenn Coldenhoff - Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland.

Rubn Fernndez

Rubn Fernndez van Team HRC slaagde erin om na zijn crash in Finland uiteindelijk in Zweden te komen en behaalde een goede 8e plaats bij de dag overwinning. Dit weekend kan hij in Arnhem zijn niveau weer opkrikken.

 

Team Gebben Van Venroy De Calvin Vlaanderen van Yamaha Racing eindigden in Zweden voor de eerste keer dit het seizoen niet in de top 10. Zijn thuis GP in Arnhem zal hem met de steun van de Nederlandse fans zeker een extra boost geven.

Jeffrey Herlings

Jeffrey Herlings van Red Bull KTM Factory Racing presteerde in Zweden zeer goed onder moeilijke omstandigheden en behaalde een mooie 4e plaats in het dag uitslag, wat voor hem de perfecte timing is om te schitteren op zijn thuis Grand Prix in Nederland. De 'bullet' zal enorm veel steun krijgen van het Nederlandse publiek die allemaal zullen komen om een glimp op te vangen van de recordhouder in GP-overwinningen.

 

Video: Jeffrey Herlings - Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland.

Tim Gajser

Tim Gajser van Team HRC blijft werken aan zijn conditie en ritme, want hij eindigde als 10e in het algemene klassement in Zweden, maar eindigde als 5e in de tweede manche. Gajser zal zeker willen bewijzen dat hij in Nederland weer aan de top kan rijden en misschien zelfs op een podium kan mikken.

Maxime Renaux

Maxime Renaux van het Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team heeft zijn langverwachte comeback getekend in Uddevalla en het duurde niet lang voordat hij in de wedstijd zijn stempel drukte, want hij behaalde de 3e plaats in Race 2 en een uitstekende 6e plaats voor de algemene dag overwinning. In Arnhem zal het interessant zijn om te zien of Renaux zijn kans krijgt om de strijd aan te gaan en meteen voor podiumplaatsen voorin meevecht.

Brian Bogers

Thuis rijder Brian Bogers van het Standing Construct Honda MXGP is 15e in het kampioenschap en zal ook in Arnhem aan de start verschijnen. Bogers hoopt na Lommel waar hij een 9e plaats in de uituitslag behaalde, in Nederland de beste plaats van het seizoen te verbeteren. Ongetwijfeld zal de steun van de Nederlandse fans hem daarbij helpen.

 

Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland

Foto: Brian Bogers - Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland.

MX2 Kampioenschap

Andrea Adamo van Red Bull KTM Factory Racing had twee heel verschillende races in Zweden toen hij bij de start in de eerste manche verstrikt raakte en als 10e eindigde, terwijl hij een betere start nam bij de last chance om vervolgens naar de top te rijden en de overwinning binnen te halen. Voor de dag overwinning kwam hij op de 3e plaats op het podium en hield een goede marge op zijn eerste achtervolger en teamgenoot Liam Everts van het Red Bull KTM Factory Racing's.

Liam Everts

Liam Everts was erg solide toen hij 2-3 werd voor de 2e overwinning in het dagklassement. Hij behaalde ook een back-to-back podium en behaalde onderweg punten op Adamo, wat het zeker interessant zal maken voor de laatste GP's. Everts wordt ook comfortabeler en meer ontspannen naarmate het seizoen vordert, wat een voordeel zal zijn voor het einde van het seizoen.

Simon Laengenfelder

Terwijl Jago Geerts van het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team's en Thibault Benistant samen met de twee Nederlandse rijders van Nestaan Husqvarna Factory Racing, Kay de Wolf en Roan Van De Moosdijk voorlopig uit de competitie zijn, presteert Simon Laengenfelder van het Red Bull GASGAS Factory Racing's die 4e in het kampioenschap staat gewoon op zijn best. Hij slaagde er dit seizoen in Zweden eindelijk in om met sterke wedstrijden een tweede Grand Prix-overwinning op zijn naam te schrijven. Het zijn voor Laengenfelder nu 5 podia op rij die echt de overstap vond om week in week uit aan de top te staan.

Lucas Coenen

Lucas Coenen van Nestaan Husqvarna Factory Racing die momenteel op een 7e plaats in het kampioenschap staat was de MXGP van Zweden letterlijk een om te vergeten na een crash in de tijdtraining en een hersenschudding waardoor hij zich niet kon opstellen in de RAM Qualifying Race en de zondagraces. Coenen hoopt dit weekend terug aan de start te staan.

Kevin Horgmo

Voor Kevin Horgmo van het F&H Kawasaki Racing Team, momenteel negende in het kampioenschap, ging het in Uddevalla net niet de goede kant op. Hij leidde MX2 race 2 maar werd ingehaald en zijn motor liet hem in de steek waardoor hij zijn eerste podium misliep. Horgmo toonde echter een grote snelheid en zal nieuwe kansen voor het podium krijgen als hij op die manier blijft rijden.

Rick Elzinga

Rick Elzinga van Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team zal de eerste thuisrijder voor het MX2 Championship zijn die in Arnhem zal strijden en daarmee op veel steun kan rekenen. Na zijn beste seizoenfinish in Zweden waar hij de 4e plaats behaalde, heeft de jonge Rookie zich sinds zijn terugkeer van een blessure voortdurend verbeterd.

Sacha Coenen

Sacha Coenen van Red Bull KTM Factory Racing krijgt ook een betere consistentie, wat hem hielp om de beste MX2-plaats in zijn MX2-carrire te behalen: ik werd 6e algemeen. S.Coenen maakte een kostbare fout die hem tot nu toe belemmerde om dichter bij een podiumplaats te komen, maar als de jonge Belg deze fouten vermindert, zal hij al het talent hebben om regelmatig podiumplaatsen te behalen.

Wedstrijdschema MXGP Arnhem

ZATERDAG:

 

09:30 WMX Vrije training

10:00 EMX250 Vrije training

10:30 MX2 Vrije training

11:00 MXGP Vrije training

12:30 WMX Kwalificatietraining

13:05 EMX250 Kwalificatietraining

13:40 MX2 Tijdtraining

14:15 MXGP Tijdtraining

15:00 WMX Race 1

15:45 EMX250 Race 1

16:35 MX2 RAM Kwalificatierace

17:25 MXGP RAM Kwalificatierace

 

ZONDAG:

 

09:40 EMX250 Race 2

10:25 MX2 Warm-up

10:45 MXGP Warm-up

11:30 WMX Race 2

13:15 MX2 Race 1

14:15 MXGP Race 1

16:10 MX2 Race 2

17:10 MXGP Race 2.

 

Inschrijvingslijsten MXGP van Nederland Arnhem

 

Nederland als goede PR voor de gehele motorsport

Hoewel deze circuits verraderlijk zijn, brengen de Nederlanders een ontspannen en vriendelijke sfeer in de Grand Prix-kampioenschappen, die bekend staan als evenementen met een groot familiegevoel en altijd goed worden gepromoot. Maarten Roos, een van de mede organisatoren van de Nederlandse GP, is als perfectionist altijd op zoek naar een manier om de Grand Prix tot een groot succes te maken.

 

We zijn een georganiseerd volk, dus doen we graag ons best om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. De Nederlandse edities zijn een van de best georganiseerde evenementen van het seizoen. Als organisatie zijn we zeer trots op rijders als Herlings, De Reuver, Coldenhoff en anderen die de sport in Nederland een enorme boost gegeven hebben, aldus Maarten Roos.

Dik van Wikselaar: droom wordt werkelijkheid

Dik van Wikselaar, eigenaar Motorsportpark Gelderland Midden: "Geweldig dat het wereldkampioenschap MXGP naar Arnhem komt. Voor mij en de club is het toch wel een droom geweest om dit een keer in Arnhem te organiseren. We hebben met Infront Moto Racing een contract afgesloten voor drie jaar en dat geeft een goed gevoel voor de toekomst. Samen met de groep van Maarten Roos, Arno van den Brink en al onze clubleden heb ik er alle vertrouwen in dat we een mooie wedstrijd gaan organiseren."

 

Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland

Foto: Tickets - Arnhem maakt zich op voor eerste MXGP van Nederland.

Arnhem zet traditie voort

Dit weekend zullen op het spiksplinternieuwe circuit de beste motorcrossers ter wereld opnieuw proberen om het zand te bedwingen. Met de vele uren aan voorbereiding kun je rekenen dat de Nederlandse traditie in Arnhem wordt voortgezet, die met de Grand Prix-rijders wederom voor spannende wedstrijden gaan zorgen. Kom maar op met een nieuw hoofdstuk in rijkelijke motorsporttraditie in het zware Nederlandse zand.

 

Volg hier MXGP Arnhem

 

Website MXGP Arnhem

Facebook @MotorsportparkGelderlandMidden

Instagram @MotorsportparkGelderlandMidden

 

Hashtag - Facebook #MotorsportparkGelderlandMidden

Hashtag - Twitter #MotorsportparkGelderlandMidden

Hashtag - Instagram #MotorsportparkGelderlandMidden

Hashtag - Instagram - MXGP #MXGPArnhem

 

 

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: