De eerste 25 Jaar van de Lieropse Motorclub

Toenmalig Voorzitter Wim Smits over de eerste 25 Jaar van MAC Lierop

Publicatie: Somerens Contact d.d. donderdag 3 april 1997

 

Vijfentwintig jaar geleden, in maart 1972, werd in Lierop de Motor- en Autoclub opgericht. MAC Lierop ontstond uit de toenmalige supportersclub Jan Nouwens-Frits Kiggen. Nouwens en Kiggen timmerden in de zeventiger jaren flink aan de weg in de NMB-zijspancross met drie nationale kampioenschappen op een rij in '73, '74 en '75.

 

Toenmalig Voorzitter Wim Smits over de eerste 25 Jaar van MAC Lierop

Foto: Bestuur MAC Lierop ten gelegenheid van het 25-harige bestaan op 4 april 1997.

 

Al voor 1972 liep Lierop uit voor plaatselijke motorcrossers als Bennie Bussers, Jan Aben, Harrie van Rooij, Piet Maas, Peter van Schalen en Willy Manders. Op Hersel baanden deze mannen zich een weg door de bossen. Wedstrijden waren er toen ook al. Motorclub Solias (Someren-Lierop-Asten) organiseerde een cross op het motocrosscircuit bij het Philipskamp. Totdat zijspancoureur Jan Nouwens van zich deed spreken. Eerst met Eef Slegers in de bak en later met Frits Kiggen. Omdat men in Lierop een NMB-wedstrijd wilde organiseren, moest er eerst een officile club in het leven geroepen worden. Op initiatief van Martien Slegers, Huub v.d. Schouw en Harrie Nouwens werd in maart '72 de MAC Lierop opgericht. Bij de mannen van het eerste uur sloot zich Wim Smits aan, die in 1980 voorzitter van de club werd. Smits was een fervent supporter van legendarische figuren als Broer Dirkx en Jan Klink en zag als motorcrossliefhebber wel iets in de Lieropse motor-en autoclub.

 

Succes-story

 

Nu bijna 20 jaar later is Wim Smits nog steeds de trotse voorzitter van MAC Lierop. Het schitterende motorcrosscircuit ligt in de achtertuin van zijn woning. Op tafel ligt een stapel plakboeken met daarin knipsels waarin alle hoogtepunten van de club de revue passeren. Archivaris Gerard Geutjens heeft er menig uurtje aan besteed. De hoogtepunten zijn niet te tellen. MAC Lierop is namelijk een succes-story. Wim Smits: "In de beginjaren organiseerden we allerlei wedstrijden van jeugd-en veteranencrossen tot autocrossen. Drie maal werden er zelfs op Hersel wegraces georganiseerd. waarvan eenmaal met de Somerense motorclub. Dat was een geweldig evenement, spectaculair en met veel toeschouwers".

 

Zijspan

 

"Na de succesvolle periode Nouwens-Kiggen hadden we Toontje v.d. Zanden die met Frits Kiggen ook een keer Nederlands kampioen werd. Het zijspancrossen werd ongemeen populair en ook de jongeren voelden zich ertoe aangetrokken. Sies en Erik Hurkmans maakten nationaal en internationaal furore en zorgden voor diverse NK-titels. Sies werd met Ton van Heugten zelfs wereldkampioen.

 

Solo

 

Niet alleen de zijspancoureurs van MAC zorgden voor mooie feesten. Dat deden ook de solorijders. Na de populaire crosser Henk Moors was er een tijdje niets, totdat MAC Lierop met een jeugdcrossopleiding startte. In de plakboeken komen we jeugdcrossers tegen als Ton, Jos en Tiny de Groot, Twan Bussers, Henri Aben, John, Mark en Marij Smits, Colin en Joyce van Asten, Mario, Iwan en Erik Maas en Bart van Nuland. Vooral Mark en John Srnits, twee zonen van voorzitter Wim, deden het uitstekend. De talentvolle John moest echter al vroeg stoppen vanwege rugproblemen. Jongere broer Mark werd zelfs in 1987 Nederlands kampioen in de 25occ-klasse en het feest wat daarop volgde zullen ze in Lierop nooit meer vergeten. Wim Smits met een zekere teleurstelling in zijn stem: "Mark maakte in dat jaar deel uit van het Venko-team en werd begeleid door Jan de Groot. Het liep grandioos totdat hij een jaar later problemen met zijn rug kreeg en moest stoppen. Dat was niet alleen jammer voor Mark en MAC Lierop, maar voor de totale motorsport".

 

Topper

 

MAC Lierop was blij met de topcoureurs die ze in haar midden had. Zelf werd de vereniging een topper in het organiseren van wedstrijden. In 1990 mocht MAC Lierop een kampioenswedstrijd organiseren. "Er waren mensen die dachten dat ze bij een Grand Prix waren aangekomen, zo goed hadden we de zaakjes voor elkaar", herinnert Wim Smits zich. "We promoveerden en kwamen in de top 10 van de Nederlandse organisatoren. In 1991 kregen we de Challenge-Cup toegewezen als beste organisator. Onze naam was gemaakt en sindsdien stijgen we op de hitlijst. In 1994 kregen we de eerste Grand Prix-zijspannen toegewezen en in 1996 volgde de 500CC Grand Prix. Op 30 en 31 augustus van dit jaar volgt de 125cc Grand Prix en op 5 en 6 september 1998 komen de zijspannen weer naar Lierop om hun GP te rijden. In 1999 komt de 500CC voor de tweede maal naar Lierop. We staan nu in de top 5 en daar ben ik erg trots op". Naast de Grand Prixwedstrijden werd er in Lierop gestreden om menige NK-titel. "Vorig jaar zou Sies Hurkmans met Gerton Kops in Lierop nationaal kampioen worden, maar helaas is dat door pech niet gebeurd. Dat is jammer voor Sies en ook voor ons". Tv-ploegen sjouwden met camera's en geluidsapparatuur op de ruggen over het circuit in de Herselse bossen. Studio Sport, Eurosport en het Vlaamse Sportweekend zijn regelmatige bezoekers in Lierop.

 

Feest

 

MAC Lierop kent een harde kern, die niet te flauw is om de handen uit de mouwen te steken. Mooi pakje aan of niet, die paal moet de grond in. "Bij ons kan je alleen lid worden als je mee aanpakt. Dat is de reden van ons succes, al 25 jaar lang", besluit de trotse voorzitter. Eerst zal er door deze aanpakkers flink gefeest worden. Op vrijdag 4 april bestaat voor iedereen die de MAC Lierop een warm hart toedraagt de mogelijkheid om het bestuur van deze vereniging te komen feliciteren. De receptie vindt plaats in Zaal Nellie van Oosterhout in Lierop van 18.00 tot 20.00 uur. Aansluitend volgt een feestavond voor de ruim 100 leden en genodigden. Op deze avond worden de jubilarissen gehuldigd die 25 jaar lid zijn van de MAC: Jan, Harrie, Paul en Bert Nouwens, Hans Adriaans, Harrie Leenen, Jan Aben, Martien v.d. Ven, Henk Moors, Francien Manders. Wim Smits en Hans en Toon v.d. Zanden.

 

Hoogtepunten

 

Nog even de hoogtepunten van MAC Lierop op een rijtje

 

1973, 1974, 1975: Jan Nouwens-Prits Kiggen NMB-zijspankampioen;

1975: Jan Nouwens-Prits Kiggen West-Europees zijspankampioen;

1976: Toon v.d.Zanden-Frits Kiggen NMB-zijspankampioen;

1981: Ton van Heugten-Frits Kiggen en invaller Sies Hurkmans KNMV Wereldkampioen zijspancross;

1982, 1984: Rijn van Gastel-Brik Hurkmans KNMV-zijspankampioen;

1987: Mark Smits KNMV 250cc-kampioen;

1988: Hans van Goch-Sies Hurkmans KNMV-zijspankampioen;

1993: Mark Srnits KNMV-viertaktkampioen;

1995: Gerton Kops-Sies Hurkmans KNMV-zijspankampioen.

 

Welke vereniging kan een dergelijke erelijst overleggen ...

 

 

KLIK - Voor grotere afbeelding

 

Het uitgebreide jubileumprogramma wordt binnenkort gepresenteerd.

 

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: