MAC Lierop | Grand Prix | Classic Zijspancross en Renie oud-Zijspancrossers 70-er en 80-er jaren op 29 april in Lierop

Classic Zijspancross en Renie oud-Zijspancrossers 70-er en 80-er jaren op 29 april in Lierop

MAC Lierop 40-jaar 1972-2012

Dit jaar viert MAC Lierop haar veertigjarig jubileum. En dat zal niet ongemerkt voorbij gaan.
Als hoogtepunt in dit jubileumjaar zal op het bekende Grand Prix circuit De Herselse bossen op 1 en 2 september 2012 de Grand Prix motorcross MX-1, MX-2 en EK 250 cc worden verreden.

Maar bij een jubileum hoort ook een terugblik op wat er de afgelopen veertig jaren allemaal heeft plaatsgevonden.

En als we teruggaan in de historie van MAC Lierop dan hebben in de beginperiode met name een aantal zijspancrossers uit Lierop voor vooraanstaande successen gezorgd. Mannen van het eerste uur waren Jan Nouwens/Frits Kiggen die in 1973, 1974 en 1975 Nederlands kampioen bij de toenmalige NMB werden. Na drie nationale titels op een rij bekroonden zij hun loopbaan in 1975 ook nog eens met de Europese titel zijspancross bij de IMBA. Frits Kiggen werd 1976 wederom Nederlands kampioen bij de NMB, nu als bakkenist bij Toon van der Zanden. Na een jaar onderbreking werd in 1978 alweer een Lierops duo nationaal kampioen bij de NMB, dit keer waren het Theo v.d. Einden/Piet Voets.

Het volgende decennium kwamen nog grotere internationale successen tot stand en traden vooral de Lieropse bakkenisten Frits Kiggen en de broers Eric en Sis Hurkmans sterk op de voorgrond. Frits Kiggen werd in 1979 en 1980 Nederlands kampioen zijspancross bij de KNMV als bakkenist bij Ton van Heugten en om het succes compleet te maken werd in 1980 Eric Hurkmans als bakkenist bij Rijn van Gastel tweede. Een jaar later werd Frits Kiggen wereldkampioen zijspancross als bakkenist bij Ton van Heugten. Dat deed hij pas nadat zijn rol in een aantal wedstrijden was waar-genomen door Sies Hurkmans die de geblesseerde Frits uitstekend wist te vervangen. In het Nederlands kampioenschap eindigden Eric Hurkmans en Frits Kiggen met exact gelijk aantal punten als tweede en derde en dat met slechts twee puntjes achter de kampioenen. In 1982 lieten Rijn van Gastel/Eric Hurkmans zich niet de kaas van het brood eten en werden Nederlands kampioen zijspancross bij de KNMV.

 

KLIK - Voor grotere afbeelding

Foto: [1983] Grote vreugde bij Rijn van Gastel, Eric Hurkmans en de supporters

na het behalen van de Nederlandse titel.

 

In 1983 kwamen van Gastel/Hurkmans niet verder dan een vijfde plaats maar nu was het Sies Hurkmans die als bakkenist bij Hans van Goch de familie eer hoog hield met een tweede plaats in het Nederlands kampioen zijspancross bij de KNMV. In 1984 waren dan weer Rijn van Gastel/Eric Hurkmans voor de tweede keer aan de beurt om nationaal kampioen te worden. Dan leken in 1985 Hans van Gogh/Sies Hurkmans weer aan de beurt te zijn voor de titel maar op het cruciale moment liet de motor hen in de steek. Met minimaal verschil ging het kampioenschap aan hun voorbij.

 

KLIK - Voor grotere afbeelding

Foto: [1985] Van Gogh Hurkmans grepen drie maal de volle winst in Lierop.

 

Na een korte teleurstelling waren de blikken snel op het volgende seizoen gericht maar in 1986 gebeurde exact hetzelfde toen ze aan het eind van het seizoen door motorpech net tien puntjes te kort kwamen voor het kampioenschap. Voor Hans van Gogh/Sies Hurkmans waren in 1987 voor de derde maal de druiven zuur toen ze slechts acht puntjes te kort kwamen voor de titel. Daarentegen beleefde beleefde Eric Hurkmans in 1987 zijn hoogtepunt toen hij samen met Rijn van Gastel met een dubbele manchezege de overwinning pakte in de Nederlandse Grand Prix. Daarmee stonden ze ook op aan de leiding voor het WK maar wisten dit niet tot het einde vol te houden. In het WK behaalden ze dat jaar echter een eervolle derde plaats. Eindelijk, na driemaal naast de titel gegrepen te hebben kwam voor Sies Hurkmans in 1988 loon naar werken toen hij samen met Hans van Goch Nederlands kampioen zijspancross bij de KNMV werd.

Met zoveel succesvolle zijspantoppers in hun midden kon het niet uitblijven dan dat het WK zijspancross een keer naar Lierop zou worden gehaald. In 1994 was het zo ver, de beste zijspancrossers ter wereld stonden in De Herselse bossen achter het starthek om te strijden voor de WK punten. In 1998 en 2000 waren zij nogmaals te gast bij MAC Lierop.

Daarom mogen de zijspancrossers niet ontbreken in het jubileumjaar van MAC Lierop. Om dat allemaal nog eens in herinnering te brengen werd het idee opgevat om als onderdeel van het veteranenweekend van 27 t/m 29 april 2012 op zondag 29 april een veteranenwedstrijd voor zijspannen te organiseren.

 

In die veteranen zijspanklasse komt uiteraard de inmiddels 66-jarige Theo van den Einden aan de start. Theo heeft in 1972 bij de oprichting van MAC Lierop het parcours uitgezet en dat deed hij goed want de basis van het huidige Grand Prix circuit is nog nagenoeg hetzelfde! Theo heeft inmiddels een enorme staat van dienst met n kampioenstitel bij de NMB en maar liefst vijf nationale titels bij de MON plus twee bij de veteranen. Maar hij weet niet van ophouden. Met welke bakkenist hij zal starten is op dit moment nog niet bekend.

 

KLIK - Voor grotere afbeelding

Foto: Een van de mannen van het eerste uur bij MAC Lierop is de nu 66-jarige Theo van de Eijnden.


Ook Eric Hurkmans is nog steeds actief als zijspancrosser, mochten zijn zakelijke beslommeringen dat toelaten. In Lierop zal hij zeker aan de start verschijnen. Liefst met zijn bakkenist Arie Maas, ook al zon oude rot in het vak, mits hij voldoende hersteld is van een blessure. Misschien moet dus ook Eric Hurkmans nog snel op zoek naar een vervangende bakkenist.

Tegelijk met de wedstrijd wordt een renie georganiseerd waarbij alle oud-zijspancrossers, monteurs en supporters van harte worden uitgenodigd. Onder het genot van een hapje en drankje kan iedereen in de grote tent op het startterrein nog eens oude herinneringen ophalen en uiteraard dan ook genieten van een wedstrijd voor oude zijspanmotoren.
Verder is het de bedoeling dat in de tent een aantal exemplaren van zeldzame en authentieke zijspancrossers tentoongesteld gaan worden. Bij voldoende interesse willen we ook een aantal demonstratierondes met deze machines en bemanning gaan rijden.


Iedereen is welkom vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur.
In verband met catering gaarne tijdig aanmelden bij:
Eric Hurkmans, e-mail: ehurkmans@hurkmansbv.nl
 

KLIK - Voor grotere afbeelding

 

Het uitgebreide jubileumprogramma wordt binnenkort gepresenteerd.
 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: