MAC Lierop | Grand Prix | Classic zijspancross en renie oud-Zijspancrossers in Lierop zeer geslaagd!

Classic zijspancross en renie oud-Zijspancrossers in Lierop zeer geslaagd!

MAC Lierop 40-jaar 1972-2012

De mensen van MAC Lierop en Eric Hurkmans hadden alles uit de kast gehaald om de zijspan renie 70-er en 80-er jaren tot en geslaagd evenement te maken.
En dat is hun uitstekend gelukt.
 

Classic zijspancross en renie oud-Zijspancrossers in Lierop zeer geslaagd!

 

Ondanks de concurrentie van een MON wedstrijd in Schayk en een ONK zijspan in Gemert trokken toch veel zijspanliefhebbers naar Lierop. Ze kregen waar voor hun geld. Wie s morgens arriveerde kon alvast genieten van enkele wonderschone zijspancombinaties uit vervlogen tijden zoals een Weslake-Wasp, een Weslake-Wasp met 1000 cc v-twin motorblok een een zeldzame Wasp met eigen motorblok, alle beschikbaar gesteld door Bert v.d. Donk. Later op de ochtend voegde daar voormalig Wasp importeur voor Belgi, Frans Apers nog een prachtige Wasp met eigen motorblok aan toe.

 

Classic zijspancross en renie oud-Zijspancrossers in Lierop zeer geslaagd!


In de loop van de ochtend arriveerden de oude helden die werden verwelkomd door een glas champagne. Weldra vonden ze elkaar in de grote tent op het startterrein. Willy van der Linden uit Deurne (H 7) wachtte op zijn neef Danny van der Linden uit Belgi. Danny, wel bekend als fervent zijspansupporter met zijn tattoos van Hendrickx en Verbrugge. Danny had een verrassing in petto voor onkel Willy. In zijn kofferbak lagen het originele Willem II crossshirt en oranje pothelm van Willy uit de 70-er jaren. Op de aanhanger een Husqvarna zijspancrosser voorzien van het nummer H 7. Willy moest er die dag aan geloven, na bijna veertig jaren kreeg hij zijn oude kledij en moest plaatsnemen aan het stuur van een zijspancombinatie. Danny in de bak.
 

Ook Jan ten Thije arriveerde, de winnaar van de Nederlandse Grand Prix in 1974. En hij heeft nog steeds zijn EML-BMW in bezit waarmee hij de wedstrijd won. Ook Jan bracht zijn originele Rekos kledij mee. Broer Theo die destijds zijn bakkenist was heeft de sport vaarwel gezegd maar daarvoor in de plaats zou een andere beroemdheid naast Jan plaatsnemen, niemand minder dan Bart Notten sr., onze eerste Fim-cup winnaar, zeg maar de voorloper van het WK zijspancross.
 

Grote verrassing was de komst van het Duitse koppel Herbert Simon/Hans Georg Peppinghaus. De Deutsche Meister uit 1971 is ook nog steeds in het bezit van zijn authentieke Hedlund-Wasp uit 1971 en ook zij hadden hun onverwoestbare crossbroek inclusief hun destijds zo bekende gele Texaco crossshirt in de kofferbak liggen. Als je dat geen groep levende zijspancross historie kunt noemen!
 

Classic zijspancross en renie oud-Zijspancrossers in Lierop zeer geslaagd!

 

In de tent hield Eric Hurkmans een prachtig welkomstwoord voor de mannen en vrouwen welkom, al kreeg hij het gezelschap maar met moeite stil. Geen wonder, velen hadden elkaar tientallen jaren niet meer gezien.
Naast bovengenoemde grootheden in en rondom de tent nog tal van klinkende namen uit de zijspancross historie. Om er een paar te noemen, Jaap van Vliet, Henk Knuiman sr., Jan Heuvelmans, Tony Bens, Wil van der laan, Eimbert Timmermans, Henk Mensinck, Dick Grootendrost, Henk Seppenwoolde, Piet Voets, Karel Torfs, Henk Lammertink, Piet Baak, Rijn van Gastel, Frits en Mart Kiggen, Ben Rapis, Cor van der Bijl, en nog heel veel meer.
 

Classic zijspancross en renie oud-Zijspancrossers in Lierop zeer geslaagd!

 

Om te voorkomen dat de alcohol te vroeg rijkelijk ging vloeien had Eric een prachtige quiz bedacht. Best moeilijke vragen maar het had effect, als een klas kleine schoolkinderen bonden de mannen met elkaar de strijd aan wie de meeste antwoorden goed had. De Duitser Herbert Simon vond die moeilijke Nederlandse vragen allemaal maar totale Wahnsinn, met andere woorden, hij begreep er niets van. Gelukkig werd hij bijgestaan door Bart Notten. Herbert en Bart zijn sinds 1971 gezworen kameraden want Bart heeft zijn glasrijke carrire voor een deel te danken aan een eenmalig optreden samen met Herbert in Zaltbommel. De Duitser kwam zonder bakkenist naar de internationale zijspancross in de hoop dat hij een loslopende bakkenist kon vinden. Bart was als junioren rijder op bezoek en was de klos. Met een tweede plaats op het podium voor gelegenheidsduo kwamen de talenten van Bart onverwacht naar boven. Een maand later stond Bart bij Rikus Lubbers in de bak om zijn jacht naar de eerste FIM-cup zijspancross succesvol te voltooien.

 

Classic zijspancross en renie oud-Zijspancrossers in Lierop zeer geslaagd!

 

Omstreeks 14.30 uur was het zover. Iedereen begaf zich naar buiten voor en uniek schouwspel. Willy van der Linden trok na bijna veertig jaren weer zijn zwarte crossbroek aan, zijn oranje Willem II shirt zat nog als gegoten, alleen de bandjes van zijn pothelm waren wat te kort en hij begon zowat blauw aan te lopen toen het bandje werd vastgemaakt. Willy was zichtbaar nerveus, of waren het de emoties nu hij na zoveel jaren weer eens achter het stathek stond? Ongetwijfeld ging er op dat moment veel door hem heen. Toen het starthek viel waren de broers Borgelink uit de Achterhoek als eerste weg. Ooit waren zij zijspankampioen bij de junioren, recent hebben zij een prachtige replica van een oud frame laten bouwen met een Tsjechisch ESO motorblok. Jan ten Thije gaf zijn BMW ook flink de sporen maar kon op de knippen toch niet aanpikken bij de ESO. Wie dat wel deden waren Herbert Simon/Hans Georg Peppinghaus. Ze legden ten Thije/Notten het vuur aan de schenen, in een bloedstollende strijd kwamen ze regelmatig zij aan zij met de Nederlanders maar die hielden de deur keurig dicht. Af en toe waande je jezelf echt in de 70-er jaren toen beide duos vaak een harde maar sportieve strijd met elkaar uitvochten. Willy van der Linden kon als echte Norton liefhebber zijn draai niet echt vinden op een tweetakt Husqvarna. Tot tweemaal toe liet hij de motor afslaan en moest een beroep doen op Danny om het ding weer aan de gang te krijgen. Telkens moest hij dus in de achtervolging maar kon niet meer bij de koplopers raken. Tot de laatste meters duurde de strijd tussen ten Thije/Notten en Simon/Peppinghaus maar het werd toch een Nederland onderonsje met Borgelink op n en ten Thije/Notten op twee.

 

Classic zijspancross en renie oud-Zijspancrossers in Lierop zeer geslaagd!

 

Na afloop ging Bart direct in conclaaf met Jan over de te volgen tactiek. Volgende keer iets later remmen, het buitenste spoor volgen. Ook Peppie kwam zich in de discussie melden, Nachts mahl ein bessere start und dan sind wir vorne!. Willy stapte ondanks zijn minder resultaat als herboren van zijn motor. Als een kind, zo gelukkig was hij. Een dikke kus van zijn vrouwtje Bep en hij hoopte op een beter resultaat in de tweede manche. De oudjes trokken Eric Hurkmans aan zijn jas wanneer de tweede manche zou plaatsvinden. Helaas mannen, dit was een prominentenronde en we leven in 2012, niet in jullie tijd. Ja, inderdaad, de mannen moesten even weer tot de werkelijkheid terugkeren na zon enerverend gebeuren.


Vervolgens was er de uitslag van de quiz. Moeilijker dan men had gedacht met een aantal echte instinkers. Zelfs Rinie van der Steen, de zijspankenner bij uitstek waagde zich niet aan de vragen. Er was dan ook niemand die alles foutloos had ingevuld. Het meest grappige was het feit dat Jan ten Thije aanvankelijk Markelo als plaats van de Grand Prix in 1974 had ingevuld En dat terwijl hij zelf dat jaar winnaar was van de Grand Prix die dus in Meijel werd verreden.
Winnaar van de quiz werd Rijn van Gastel die slechts n antwoord fout had.
 

Classic zijspancross en renie oud-Zijspancrossers in Lierop zeer geslaagd!

 

Dan was er ook nog de eerste kampioenswedstrijd van de Classic Zijspan Club. Ook daar heel wat oude motoren maar ook de nodige oude duos. Zoals Theo van den Einden (67) en bakkenist Sies Hurkmans (53), samen dus 120 jaar jong. Theo deed er alles aan om zijn snelle starts te verzilveren maar beide manches moest hij zijn meerder erkennen in de superieure Jan Willem Nijland/Dennis Steenbergen. Vooral de tweede manche kwam Theo doodop over de streep. Zelfs bij de huldiging in de tent moest men lang wachten op Theo die nog even zat uit te blazen bij zijn bus. Maar eindelijk kwam hij dan onder luid applaus en met een brede grijns op zijn gezicht naar binnen.
 

Classic zijspancross en renie oud-Zijspancrossers in Lierop zeer geslaagd!

 

Voorlopig staat Theo toch tweede in de tussenstand om het NK veteranen!
Na afloop van de fantastische dag was iedereen het er over eens, dit moeten we over pakweg vijf jaren nog eens doen. En nog vaker werd de opmerking gehoord; dit moeten we elk jaar doen!
Wie volgt?

 

KLIK HIER Voor de uitslagen per klasse - zondag 29 april - Oldtimer Motocross Renie

KLIK HIER Voor de uitslagen per klasse - zaterdag 28 april - DMX-zuid


Bron: Verslag en fotos Jan de With - Han's zijspancross-site
 

 

KLIK - Voor grotere afbeelding

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: