MAC Lierop | Grand Prix | Voorbeschouwing Grand Prix Zijspannen Oldebroek 23-05

Voorbeschouwing Grand Prix Zijspannen Oldebroek 23-05

Grand Prix Zijspancross 2015

Aanstaand weekend staat het grootste zijspan evenement in Nederland voor 2015 op het programma. Op het mooie circuit de Bargen in Oldebroek wordt alweer de vijfde ronde verreden voor het WK zijspancross 2015. Circuit de Bargen heeft werkelijk alles wat een typisch Nederlands zandcircuit zou moeten hebben.

 

Het circuit is gelegen in een bosrijke omgeving maar gelukkig is het niet zo dat men als toeschouwer maar n baan gedeelte kan zien doordat het niet t dicht begroeid is met bomen.

 

Voorbeschouwing Grand Prix Zijspannen Oldebroek

Foto: Orangehat.nl - Voorbeschouwing Grand Prix Zijspannen Oldebroek.

 

Het is zwaar, soms smal maar op sommige delen weer aardig breed. Inhalen is zelfs met een zijspan gelukkig goed mogelijk daar. En uiteraard heeft het circuit verschillende spectaculaire stukken zoals een mooie kombocht en een werkelijk fantastische tafelsprong waar de zijspannen, althans de deelnemers die dat durven, metershoog over het publiek heen vliegen. Hiernaast een aantal verschillende grotere en kleine bulten. Lange bochten, korte doordraaiers etc.etc. Kortom, n van de topcircuits in Nederland, zowel voor de toeschouwers als voor de berijders ervan. Het startveld is dit jaar iets ingekort maar nog steeds lekker breed, evenals de eerste bocht.

 

Bovendien heeft men een nieuwe pits-straat gesitueerd aan de binnenzijde van het startveld zodat het publiek aan de buitenkant nog meer mee kan krijgen van de actie op de baan. Hiernaast staat de fanatieke club in Oldebroek bekend om een fantastische baancrew die het circuit voor iedereen, deelnemer en toeschouwer, in perfecte staat zal aanbieden. De organiserende SCO heeft in het bijprogramma niets anders gepland dan meer-wiel motorcross.

 

Zo komt op de wedstrijddag, maandag 25 mei (2e pinksterdag), ook het ONK Quads in actie. The man to beat is Mike van Grinsven uit Heesch. In een werkelijk fantastische spectaculaire stijl weet hij zijn quad over de crossbaan te rossen. Echter is het niet zo maar binnen voor Van Grinsven. Er zijn genoeg andere kapers op de kust zoals onder andere de snelle Vlaamse dame Kelly Verbraeken, Marc de Vries uit Zevenhoven, de jonge Belg Sven Siongers en de cracks Ingo ten Vregelaar en Joe Maessen om er zo maar een aantal te noemen. Hiernaast is er voor de echte zijspancross liefhebbers nog de clubklasse zijspannen, de classic zijspannen en de Kids and sidecars.

 

Eigenlijk is de clubklasse een wat povere naam. Op de deelnemerslijst prijken namelijk aansprekende namen. Wat dacht u van het aanstormende talent Julian Veldman/Jorrit van der Putten, vader en zoon De Laat en Gerrit van Werven en Rick Selis bijvoorbeeld? Al met al een hele mooie deelnemers lijst die vooraf al spektakel garandeert! Ook bij de classic zijspannen een leuke deelnemerslijst met verschillende binnen- en buitenlandse deelnemers die zeker wel weten hoe zij op die oude spannen de gaskraan open moeten draaien.

 

Wat dacht u namelijk van de Zwitser Hansi Bchtold?

Deze viervoudig Wereldkampioen zijspancross (1984 t/m 1987) komt met zijn fraaie EML Jumbo in actie om nog eens te laten zien (en horen) waarom juist hij in de midden jaren tachtig d te kloppen man was. Dat een Grand Prix een internationaal event is bewijst ook de jeugd van de Kids and Sidecars. Niet alleen teams uit Nederland maar ook uit Engeland, Frankrijk, Denemarken en Duitsland komen namelijk alvast een voorproef nemen op het echte werk voor over een aantal jaar op de Grand Prix. Dat er hierbij misschien een toekomstig Wereld Kampioen aan de start staat zou zo maar kunnen Alle goede bedoelingen van de jeugd, Mike van Grinsven, de club-deelnemrs en Hansi Bachtld ten spijt.. Uiteindelijk draait natuurlijk alles natuurlijk om d Grand Prix zijspancross van Nederland voor het FIM WK sidecarcross 2015.

 

Het lijkt er dit seizoen harder en spannender aan toe te gaan dan ooit! De jonge Fransen Girraud/Musset komen met de rode leidersplaat naar Oldebroek om hun voorsprong van maarliefst 23 punten, bijna een gehele manche, te verdedigen op Etienne Bax/Kaspar Stupelis en Ben Adriaenssen/Ben van den Boogaart die beide evenveel punten vergaard hebben tijdens de eerste vier Grand Prix en de tweede plek bezetten in de rangorde. Dat het er hard aan toe gaat dit seizoen blijkt helaas aan de afzegging van diezelfde Bennen. De regerend Wereld Kampioen zijspancross Ben Adriaenssen heeft namelijk drie botten in zijn voet gebroken na een felle strijd om de eerste plek met Bax/Stupelis afgelopen zondag tijdens de GP in Duitsland.

 

Bax kwam binnendoor zetten, Bakkenist Ben van den Boogaart probeerde ter vergeefs via de bakbeugel van het span van Bax met zijn zijspan aan de buitenkant langzij te blijven En toen hield de bocht op.Het bakwiel van Bax kwam vol op de voet van rijder Adriaenssen en bovendien gingen de Bennen ook nog eens over de kop. Vanaf de 24ste plek kwam de regerend Wereld Kampioen vervolgens nog terug tot aan plek tien, en dat dus met een op drie plaatsen gebroken voet!

 

Dat is zijspancross op WK niveau ten voeten uit. Nooit opgeven en blijven gaan! Dat geldt dus ook voor de leiders in de WK stand, niet bepaald bekend als zandhazen. Echter gaan er geruchten dat de Fransen de afgelopen winter urenlange sessies hebben belegd op Neerlands zwaarste zandcircuits, dus wie weet kan men ineens nu wel voor een stunt zorgen?In ieder geval is Oldebroek hoe dan ook dus een kantelpunt!

 

De Bennen zijn uitgeschakeld en Bax is de snelste in het zand gebleken tot nu toe. De Brabander kan met zijn Letse kompaan Stupelis dus een flink aantal punten inhalen op Girraud/Musset Tenzij de Fransen, bij tijd en wijlen veruit de snelste op de harde crossbanen, ineens dus ook het snelste zijn in La sable Hollandais.??? Wie zal het zeggen?

 

Draait alles dan om plek 1?

Nee. Ook hierachter is er genoeg strijd te beleven voor de overige podiumplekken. En wie weet wel voor de eerste plek. In zijspancross is immers van alles mogelijk en het staat geen sinds vast dat Bax of Girraud zomaar even met de winst aan de haal gaat.

 

Wat dacht u van de levende legende en tienvoudig Wereld Kampioen Danil Willemsen? Daan won vorig seizoen maar n GP heat maar laat dat nu net een manche in het Nederlandse zand zijn geweest. Ook de Belg Jan Hendrickx zal goed voor de dag komen even als de Brit Brown, immers vorig jaar derde in het WK. Uiteraard zullen de overige deelnemers ook hun stinkende best doen voor een goed resultaat, de Nederlanders in het bijzonder! Voor sommige deelnemers wordt de uiteindelijke Grand Prix halen al een doel opzich. Er zijn namelijk over de veertig inschrijvingen voor de Grand Prix waarbij zich direct een praktisch probleem voordoet Er mogen maar dertig zijspannen zich melden aan het starthek voor de daadwerkelijke GP heats op de pinkstermaandag. Dus reeds op de zaterdag 23 mei moeten de GP deelnemers in topconditie zijn om zich via de kwalificatierace en desnoods de last change in de namiddag te kunnen verzekeren van deelname aan de daadwerkelijke GP op de maandag. Dit wetende alsmede dat de overige zijspanklassen op diezelfde zaterdag hun kwalificaties hebben is de 23ste mei ook zeker de moeite waard om te bekijken.

 

Voor iedereen die zaterdag en maandag, maar ook de zondag ertussen, erbij wil zijn biedt de SCO dan ook de mogelijkheid aan tot kamperen op hun tijdelijke crosscamping op een kleine 200 meter van de baan. Deze zal voorzien zijn van goede sanitaire voorzieningen alsmede elektriciteit en is geopend van vrijdag 15:00 tot aan maandagavond. Om in de goede stemming te komen is er reeds op vrijdag een groots muziek spektakel te beleven met ;ive artiesten in de feesttent nabij het terrein. Ook op de zaterdagavond is de tent tot middernacht open om na te praten over de kwalificaties van eerder die dag. Entreekaarten voor de Grand Prix van Nederland kosten voor de zaterdag 10 euro en voor de maandag 25 euro. Voor een weekend pass partout betaald men 30 euro. Kinderen tot vijftien jaar betalen echter respectievelijk 5 euro voor de zaterdag en 10 voor de maandag.

 

Win Kaarten voor de Grand Prix van Oldeboek

 

De SCO biedt ook de mogelijkheid aan om kaarten te winnen voor de Grand Prix!!! Alles wat u daarvoor moet doen is op www.facebook.com/stichtingcircuitoldebroek.nl hun bericht liken en delen. Aanstaande donderdag al wordt de winnaar bekend gemaakt!

 

Kijk voor al het laatste nieuws over het WK Zijspancross in Oldebroek op de website!

 

www.stichtingcircuitoldebroek.nl

 

 

Bron: Emil Bilars

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: