MAC Lierop | Grand Prix | Met Herlings en Cairoli hoopt MXGP Assen op meer publiek 23-08

Met Herlings en Cairoli hoopt MXGP Assen op meer publiek 23-08

MXGP Motocross 2016

Gedeputeerde Henk Jumelet heeft vanmorgen met een kraan symbolisch de eerste schep zand op het TT-circuit neergelegd. Komend weekend wordt daar voor de tweede keer een Grand Prix motorcross verreden.

 

In totaal is er 22.000 kuub zand nodig; dat zijn 1300 vrachtwagens. In totaal zijn er meer dan 18 specialistische voertuigen en 30 man personeel dag en nacht aan het werk om al die vrachten zand te verwerken.

 

Film: RTV Drenthe - Met Herlings en Cairoli hoopt MXGP Assen op meer publiek.

 

De mobiele commandopost van aannemer De Romein uit Veendam is woensdag al gearriveerd en geplaatst in een rustige hoek van de paddock op het TT Circuit Assen. Verder zijn er kranen en ook materiaal bijgekomen voor de aanleg van het parcours voor de Motorcross Grand Prix van Nederland, die voor de tweede keer wordt gehouden op een deel van de Cathedral of Speed.

 

Heuvels te laag

 

Vorig jaar haalde Assen voor het eerst het Motocross Grand Prix naar het TT Circuit. Daar kwamen zo'n 35.000 bezoekers op af. Op de eerste dag van het sportevenement bleek toen dat de baan niet voldeed aan de verwachtingen. De heuvels waren te laag, waardoor er te weinig spektakel was voor de toeschouwers. 's Nachts werd de baan op twee plekken opgehoogd voor het programma op de zondag. De organisatie in Assen liet eerder dit jaar al weten dat het parcours bij de tweede editie langer en spectaculairder zal zijn.

 

Circuit wordt langer en hoger

 

Het circuit is dit jaar 50 meter langer dan vorig jaar, de springbulten zullen wat hoger worden en de finish zal deze keer voor de hoofdtribune worden aangelegd. Net als vorig jaar wordt de zandverplaatsing uitgevoerd door De Romein uit Veendam. Er wordt dag en nacht doorgewerkt.

 

De klus moet voor vrijdagmiddag 12 uur klaar zijn, om 17 uur volgt de officile keuring.

 

Minimaal 15.000 betalende bezoekers nodig

 

Sportpromotor Lee van Dam uit Assen is verantwoordelijk voor het evenement. De eerste editie van vorig jaar kon financieel maar net rondgebreid worden. Toch rekent Van Dam dit jaar op meer bezoekers. "Jeffrey Herlings, de tweevoudig wereldkampioen uit Brabant, maakt in Assen z'n rentree na een blessure. Hij zorgt normaalgesproken voor veel extra fans. Vorig jaar kon hij niet in Assen starten. En ook Tony Cairoli komt. Net als Herlings ontbrak hij vorig jaar in verband met een blessure", laat Van Dam weten.

 

Deelnemers

 

Voor de strijd om de wereldtitel zijn zaterdag de trainingen en zondag de wedstrijden. Ook is er een klasse voor vrouwen en veteranen en er wordt ook gestreden om de Europese titel. De deelnemers komen uit twintig verschillende landen.

 

Voorsprong Herlings 43 punten

 

De voorsprong in het WK-klassement van Jeffrey Herlings is teruggebracht tot 43 punten. De 21-jarige Elsendorper is nog altijd herstellende van een sleutelbeenbreuk en miste de laatste drie Grands Prix.De uitdager' van Herlings is de Zwitser Jeremy Seewer. Hij werd zondag voor eigen publiek tweede en komt daardoor op 554 punten. Herlings heeft er 597. Herlings won vr zijn blessure elke GP en bouwde een voorsprong op van 169 punten. Hij maakt vermoedelijk over twee weken zijn rentree bij de Grote Prijs van Nederland. Het TT Circuit van Assen wordt dan omgetoverd in een zandbaan. Begin september hoopt Herlings zijn derde wereldtitel te kunnen vieren.

 

Programma MXGP Assen

 

Komend weekend wordt op het circuit in Assen de Motocross Grand Prix of the Netherlands verreden. Vorig jaar kwam deze wedstrijd voor het eerst naar het TT Circuit.

 

Op een speciaal voor het evenement ingericht parcours komen meer dan 20 nationaliteiten aan de start in de categorien MXGP en MX2. Ook het wereldkampioenschap voor vrouwelijke motorcrossers, Womens MX Grand Prix, het EK 150cc en het WK voor veteranen komen in Assen aan de start. De Motocross Grand Prix Assen, ofwel MXGP Assen wordt georganiseerd door Stichting Motocross Grand Prix Assen, een initiatief van Lee van Dam, LDP International b.v. en de Motorclub Assen en Omstreken.

 

2016 is een ongekend jaar voor motorcrossliefhebbers in Nederland. Het Red Bull KTM fabrieksteam heeft met 2-voudig wereldkampioen Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en de pas 17-jarige Davy Pootjes maar liefst 3 Nederlanders binnen haar gelederen. Ook van de Nederlandse teams HSF Logistics Motorsport Team, Wilvo Standing Construct Yamaha Team en het Team Gebben Van Venrooy Kawasaki wordt veel verwacht. In 2016 staan in Assen ook s werelds snelste vrouwelijke motorcrossers aan de start, waaronder onze eigen Nancy van de Ven. De 18-jarige motorcrosser uit Vlissingen won in 2015 haar eerste Grand Prix en eindigde als derde in de eindstand van het wereldkampioenschap.

 

Alle info omtrent deze wedstrijd vind je hier: www.mxgp-assen.com

 

Bron: RTV Drenthe

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: