Komt de ooit zo legendarische Belgische MX geschiedenis weer tot leven?

Start van het internationale Motocross seizoen 2023

  06-02-2023

Belgi was ooit een groot land in de motorsportwereld, die hun motorsporthelden van het ene naar het andere triomf op hun schouders droegen. Het was een aaneengesloten geschiedenis aan Belgische wereldkampioenen, beginnend met Rene Baeten in 1957 tot Steve Ramon in 2007, welke in totaal 52 wereldkampioenschappen op naam van hun land zette en vele Grand Prix-legendes in een lange lijst aan Motorcrossgeschiedenis met zich meevoerden.

 

Komt de ooit zo legendarische Belgische MX geschiedenis weer tot leven?

Foto: Peter Maas - Stefan en Kelly Everts 100e GP overwinning te Lierop 2006.

 

Terwijl het land in de laatste decennia steeds met gesloten circuits geteisterd werd en ze sinds Ramon na 2007 geen wereldkampioen meer kregen, gaat er een gerucht dat deze geweldige motorcross-natie opnieuw een kweekvijver van groten MX talenten begint op te bouwen. De jongeren laten massaal van zich horen en iedereen zit te wachten tot er iets speciaals gebeurt in het meest succesvolle motorcrossland uit de geschiedenis van de motorsport.

 

Komt de ooit zo legendarische Belgische MX geschiedenis weer tot leven?

Foto: Peter Maas - 100e GP overwinning Stefan Everts met Liam te Lierop 2006.

Met de felicitaties van toenmalig MAC Lierop Voorzitter Wim Smits.

Legendarische Motorsporthelden van weleer

De dagen van rijders zoals Roger De Coster, Joel Robert, Harry Everts, Gaston Rahier, Eric Geboers, Georges Jobe, Andre Malherbe, Stefan Everts en Joel Smets zijn allang voorbij, maar er verschijnen binnen een paar jaar langzaamaan enkele nieuwe grote jonge talenten op het toneel, of misschien kan dit trotse land verscholen tussen Nederland en Frankrijk zelfs mogelijk al in 2023 ten delen zijn vroegere glorie herstellen.

Wereldkampioenschap 2023 start met vier Belgische fabrieksrijders

Voor het eerst in vele jaren zal Belgi in 2023 vier fabrieksrijders hebben, allemaal in de MX2-klasse, met de 22-jarige Jago Geerts in het Monster Energy Yamaha Factory Racing MX2 Team, de 18-jarige Liam Everts en de 15-jarige Sacha Coenen in het Red Bull KTM Factory Racing Team en Nestaan Husqvarna Factory Racing ondertekenen Lucas Coenen (ook 15 jaar oud) om in de MX2-klasse te racen.

Terugblik gouden jaren Belgische motorcross

We kijken vooraf even terug in het gouden tijdperk van de Belgische motorcross, met namen in de jaren zeventig als De Coster, Robert en Harry Everts racefabriek Suzuki-machines, of de jaren 1980 met Geboers, Jobe en Malherbe op de Honda-fabrieksmachines of zelfs de vroege jaren 2000 met Everts en Smets racen voor verschillende fabrieksteams, ja onze Belgen bezaten de belangrijkste plaatsen onder de teams. Door de gehele geschiedenis heen zaten deze fabrieksteams vol met Belgisch talent, hoewel het aantal dramatisch is gedaald sinds de pensionering van Everts en Smets.

Terugblik WK seizoen 2022

De afgelopen jaren reed Geerts voor het Factory Yamaha Team in MX2 en Jeremy Van Horebeek in het Beta Factory Team in MXGP, maar buiten die twee slonken de aantallen. In 2022 eindigden Belgische rijders op de 13e en 15e plaats in het MXGP-kampioenschap, met Van Horebeek (13e) in zijn laatste seizoen en Brent Van Doninck op een 15e plaats.

 

MX2 was een stuk beter met Geerts die tot de laatste wedstrijd om de titel vocht en uiteindelijk op de tweede plaats eindigde in het Wereldkampioenschap en Liam Everts klom naar de top tien en eindigde daarmee als 10e in zijn rookie MX2-seizoen. Maar nogmaals, van MXGP en MX2 waren dit de enige vier Belgen die de hele reeks hadden gereden.

Vier jonge Belgische motorcross talenten

Maar vanaf komend seizoen waait er met de gebroeders Coenen, Geerts en Everts een frisse wind over de Belgische en Nederlands motorcrosscircuits, want deze vier jongeren beginnen aan een nieuwe motorsportgeschiedenis voor hun land. Het is geen verrassing om de naam Everts tussen deze groep getalenteerde rijders te zien en je weet gewoon dat er een sterke rivaliteit zal ontstaan binnen de vier, eerst in de MX2 in 2023 en daarna in de MXGP voor de toekomst!

 

Hiermee kan de trotse Belgische geschiedenis misschien, heel misschien weer voorgoed tot leven komen, want je weet gewoon dat legendes als Harry Everts, Joel Smets en Stefan Everts hands-on zullen zijn om deze vier getalenteerde rijders naar meer succes te leiden en daarmee hopelijk die 53ste nummer n plaat toe te voegen naar de landenlijst van het Wereldkampioenschap.

 

Bron: tekst Geoff Meyer

 

 

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: