MAC Lierop | Grand Prix | Team Bax wint de GP Zijspancross van Nederland 26-05

Team Bax wint de GP Zijspancross van Nederland 26-05

Grand Prix Zijspancross 2015

Etienne Bax en Kaspar Stupelis hebben de Grand Prix van Nederland gewonnen. In het zand van Oldebroek waren zij veruit iedereen de baas door beide reeksen te winnen. Daniel Willemsen en Robbie Bax klimmen op het podium en ook de overige Nederlanders komen goed tot scoren!

 

Team Bax wint de GP Zijspancross van Nederland

Foto: Albert Schreuder - Team Bax wint de GP Zijspancross van Nederland.

 

De eerste heat ging los om kwart over n en direct lieten de Franse leiders in het kampioenschap zien dat zij niet naar Oldebroek gekomen waren voor maar een paar puntjes. Ze vetrokken van kop af met in hun kielzog snelstarters Hendrickx-Mucenieks en Cools-Van Tongerloo uit Belgi. Bax was wat slechter weg en ging als zevende het bos in. In de tweede bocht zagen we vervolgens een flinke bult zijspannen met als slachtoffers onder andere de Belg Vanluchene, Danil Willemsen en de neefjes Keuben. Gelukkig kon iedereen door rijden nadat alle zijspannen uit elkaar waren getrokken.

 

Giraud deed vooraan op de toen nog redelijk begaanbare baan wat hij ook moest doen, uitlopen. Zienderogen reed hij weg bij Hendrickx. Deze had het op zijn beurt weer flink aan de stok met Bax om de tweede plek. Toen Bax Hendrickx uiteindelijk voorbij was kon hij volgas de leidende Franse binnen hengelen. Ook dit gebeurde zienderogen en met nog een kwartier wedstrijd te gaan was Bax reeds Giraud voorbij. Deze koos eieren voor zijn geld en het was duidelijk te zien dat hij op verstand reed en Bax liet gaan. Ondertussen had een goed rijdende Marcel Willemsen de strijd al moeten staken toen hij de machine met pech aan de kant moest zetten en was zijn broer Danil flink aan het doorstoten naar voren na een matige start. Helemaal vanaf achteruit zou Danil zo op de finish de vijfde worden. Ook doordat de goed rijdende Hermans te maken kreeg met een haperende machine waardoor zij in de laatste 400 meter nog werden gepasseerd door Danil Willemsen om evengoed als zesde te finishen. Een knap resultaat voor het jonge Nederlandse team.

 

Vooraan leek alles koek en ei, totdat Bax ineens niet meer door kwam. Tijdens het lappen van Closhe-Verhagen ging het mis. Net op het moment dat Bax de Duitser wilde passeren sloeg Closhe over de kop. Bax lag er vlak achter en kon zodoende het gecrashte span niet meer ontwijken. Hierdoor kon Giraud weer even tijdelijk naar de eerste plek omdat Bax door dit alles een klein op onthoudt had van tientallen seconden. Echter stelde Bax gewoon orde op zaken door nogmaals Giraud te passeren en als eerste over de finish te komen. Achter Giraud werd Hendrickx derde. De Engelsman Brown werd keurig vierde. De gecrashte neefjes Keuben reden een dijk van een inhaalrace en werden nog knap veertiende. Visscher en Derks haalden nog punten voor de WK. Evenals Van Duijnhoven die heel netjes dertiende werd. De GP debutanten Van Ravenstein-Maas reden een goede eerste GP manche maar werden net 21e en scoorde zo helaas dus geen WK punten.

 

Ook in de tweede heat zagen we een snelstarter uit Belgi, Vanluchende-Soenens namen direct brutaal de kop. Bij het uitkomen van de eerste bocht ontstond er een valpartij met onder andere Cools-Van Tongerloo, Marcel Willemsen en de Tsjechen Rozenhal. Deze combinaties moesten van achteruit proberen om nog punten te scoren. Vanluchene hield zijn leiders positie nog een aantal ronden knap vol maar werd toen wel gepasseerd door Bax, Hendrickx en Danil Willemsen. Vanluchende wist deze vierde plek wel te handhaven tot aan de finish en werd zo knap vierde. Danil passeerde op zijn beurt Jan Hendrickx na een leuk gevecht. Echter was vooraan de vogel al gevlogen en kon Danil niks anders dan flink gas geven en uiteindelijk werd hij mooi tweede op de finish. De echte spanning zat achter de top drie waar Giraud bezoek kreeg van Van Werven en Hermans om plek vijf. Uiteindelijk werd Van Werven dan vijfde vlakvoor de aanstormende Hermans. Niet ver hierachter werd de Franse WK-leider zevende. Keuben-Keuben reden zeer sterk tussen alle Britse linkse bakken naar plek twaalf. Helaas voor hun echter vielen ze uit in de allerlaatste ronde met machine pech. Van Ravenstijn-Maas crashten uit de wedstrijd evenals trouwens de Britse broertjes Miljard die een spectaculaire afstap maakte waar dit niet de bedoeling was. Marcel Willemsen werd vanuit achter nog knap zeventiende . Ook Derks grabbelde nog wat punten mee.

 

Zo wonnen Bax-Stupelis dus deze GP en liepen zij een flink stuk in op Giraud in de WK-tabel. Het verschil bedraagt nu nog maar negen punten dus alles is nog mogelijk.

 

SMX, Eerste manche:

01. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL WSP-Zabel
02. Valentin Giraud-Nicolas Musset F WHT-KTM
03. Jan Hendrickx-Elvis Mucenieks B WSP-Husqvarna
04. Stuart Brown-Josh Chamberlain GB WSP-Zabel
05. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL WSP-Zabel

SMX, Tweede manche:

01. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL WSP-Zabel
02. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL WSP-Zabel
03. Jan Hendrickx-Elvis Mucenieks B WSP-Husqvarna
04. Marvin Vanluchene-Eduard Soenens B WSP-Zabel
05. Gert van Werven-Peter Beunk NL WSP-Zabel

 

SMX Stand WK na 6 van de 17 GPs:

01. Valentin Giraud-Nicolas Musset F WHT-KTM
02. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL WSP-Zabel
03. Jan Hendrickx-Elvis Mucenieks B WSP-Husqvarna
04. Stuart Brown-Josh Chamberlain GB WSP-Zabel
05. Ben Adriaenssen-Ben van den Bogaart B WSP-Husqvarna
06. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL WSP-Zabel

220 pnt

221 "

190 "

165 "

161 "

145 "

 

Kijk voor al het laatste nieuws over het WK Zijspancross in Oldebroek op de website!

 

www.stichtingcircuitoldebroek.nl

 

 

Bron: KEMCO - Steven van Kempen

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: