MAC Lierop | Grand Prix | MXGP Assen Kwalificatie en sfeerverslag 27-08

MXGP Assen Kwalificatie en sfeerverslag 27-08

MXGP Motocross 2016

Er was liefst 22.000 kubieke meter zand nodig, maar onder een strak blauwe lucht begon zaterdagochtend de motorcrosstraining op het TT-circuit in Assen.

 

Niet alleen kwamen de 'grote jongens' van de MXGP en MX2 in actie, maar ook de vrouwen van de WMX. Zij reden hun eerste wedstrijd in Assen. Livia Lancelot had genoeg aan een vierde plaats om haar derde wereldtitel binnen te slepen. De veteranen in de VMX lieten het publiek zien dat ze het crossen nog niet zijn verleerd.

 

Video: RTV Drenthe - MXGP Assen Kwalificatie en sfeerverslag.

 

In de MX2 kwam Jeffey Herlings voor het eerst, na zijn sleutelbeenbreuk van begin juli, weer in actie en Glenn

Coldenhoff trainde uitstekend in de MXGP.

 

Herlings laat publiek in Assen schrikken bij rentree

 

De KTM-machine van tweevoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings stopte ermee tijdens de kwalificatie van de MX2-klasse op het TT Circuit. De Brabantse topfavoriet voor de wereldtitel bleef daardoor steken op de 33e plaats. In de kwalificatie wordt alleen de startpositie van de de races van morgen bepaald. Herlings mist daardoor geen kostbare WK-punten.

 

Garcia de snelste

 

De Spanjaard Jorge Prado Garcia was de snelste vandaag in de kwalificatie. De Nederlanders Calvin Vlaanderen en Brian Bogers werden tweede en derde.

 

Veteranencrossers Woldendorp en Dijkstra strijden om Drentse eer

 

Paul Woldendorp uit Eelde is vandaag als dertiende gefinist tijdens de eerste race voor veteranen op het TT Circuit van Assen. De 47-jarige Honda-coureur liet hiermee Koos Dijkstra (49) uit Assen achter zich. Dijkstra eindigde op plaats zestien. De overwinning ging naar de Zweed Mats Nilsson. De Nederlander Ton van Grinsven werd tweede, gevolgd door de Belg Ronny van Hove.

 

Circuit wordt langer en hoger

 

Het circuit is dit jaar 50 meter langer dan vorig jaar, de springbulten zullen wat hoger worden en de finish zal deze keer voor de hoofdtribune worden aangelegd. Net als vorig jaar wordt de zandverplaatsing uitgevoerd door De Romein uit Veendam. Er wordt dag en nacht doorgewerkt. De klus moet voor vrijdagmiddag 12 uur klaar zijn, om 17 uur volgt de officile keuring.

 

Minimaal 15.000 betalende bezoekers nodig

 

Sportpromotor Lee van Dam uit Assen is verantwoordelijk voor het evenement. De eerste editie van vorig jaar kon financieel maar net rondgebreid worden. Toch rekent Van Dam dit jaar op meer bezoekers. "Jeffrey Herlings, de tweevoudig wereldkampioen uit Brabant, maakt in Assen z'n rentree na een blessure. Hij zorgt normaalgesproken voor veel extra fans. Vorig jaar kon hij niet in Assen starten. En ook Tony Cairoli komt. Net als Herlings ontbrak hij vorig jaar in verband met een blessure", laat Van Dam weten.

 

Deelnemers

 

Voor de strijd om de wereldtitel zijn zaterdag de trainingen en zondag de wedstrijden. Ook is er een klasse voor vrouwen en veteranen en er wordt ook gestreden om de Europese titel. De deelnemers komen uit twintig verschillende landen.

 

Voorsprong Herlings 43 punten

 

De voorsprong in het WK-klassement van Jeffrey Herlings is teruggebracht tot 43 punten. De 21-jarige Elsendorper is nog altijd herstellende van een sleutelbeenbreuk en miste de laatste drie Grands Prix.De uitdager' van Herlings is de Zwitser Jeremy Seewer. Hij werd zondag voor eigen publiek tweede en komt daardoor op 554 punten. Herlings heeft er 597. Herlings won vr zijn blessure elke GP en bouwde een voorsprong op van 169 punten. Hij maakt vermoedelijk over twee weken zijn rentree bij de Grote Prijs van Nederland. Het TT Circuit van Assen wordt dan omgetoverd in een zandbaan. Begin september hoopt Herlings zijn derde wereldtitel te kunnen vieren.

 

Programma MXGP Assen

 

Komend weekend wordt op het circuit in Assen de Motocross Grand Prix of the Netherlands verreden. Vorig jaar kwam deze wedstrijd voor het eerst naar het TT Circuit.

 

Op een speciaal voor het evenement ingericht parcours komen meer dan 20 nationaliteiten aan de start in de categorien MXGP en MX2. Ook het wereldkampioenschap voor vrouwelijke motorcrossers, Womens MX Grand Prix, het EK 150cc en het WK voor veteranen komen in Assen aan de start. De Motocross Grand Prix Assen, ofwel MXGP Assen wordt georganiseerd door Stichting Motocross Grand Prix Assen, een initiatief van Lee van Dam, LDP International b.v. en de Motorclub Assen en Omstreken.

 

2016 is een ongekend jaar voor motorcrossliefhebbers in Nederland. Het Red Bull KTM fabrieksteam heeft met 2-voudig wereldkampioen Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en de pas 17-jarige Davy Pootjes maar liefst 3 Nederlanders binnen haar gelederen. Ook van de Nederlandse teams HSF Logistics Motorsport Team, Wilvo Standing Construct Yamaha Team en het Team Gebben Van Venrooy Kawasaki wordt veel verwacht. In 2016 staan in Assen ook s werelds snelste vrouwelijke motorcrossers aan de start, waaronder onze eigen Nancy van de Ven. De 18-jarige motorcrosser uit Vlissingen won in 2015 haar eerste Grand Prix en eindigde als derde in de eindstand van het wereldkampioenschap.

 

Alle info omtrent deze wedstrijd vind je hier: www.mxgp-assen.com

 

Bron: RTV Drenthe - Karin Mulder

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: