MAC Lierop | Grand Prix | Alle Nederlanders in de MX1 en MX2 GP 29-03

Alle Nederlanders in de MX1 en MX2 GP 29-03

Grand Prix Motocross 2013

In de eerste Grand Prix van 2013 op Europese bodem, tijdens het paasweekend op het Eurocircuit van Valkenswaard staan acht Nederlandse rijders op de deelnemerslijst. Hoe hebben ze zich voorbereid? Hoe staan ze ervoor? Wat verwachten ze van de Nederlandse Grand Prix, hun thuis-GP? Moto 73 boegbeeld en press officer van de GP van Valkenswaard Jan Boer maakte een knap overzicht, Ron Vanhulle zorgde voor de fotos. Verplicht leesvoer voor alle fans die naar Valkenswaard gaan, want n ding is zo klaar als een klontje; naast Jeffrey, Glenn, Marc en good old Erik staan er nog jongens met mooie plannen aan de start!

 

Grand Prix Valkenswaard Jeffrey Herlings MX2

Foto: Grand Prix Valkenswaard Jeffrey Herlings MX2.

 

Jeffrey Herlings

leeftijd: 18 jaar (12 september 1994) - woonplaats: Elsendorp - klasse: MX2 - rijnummer: 84 - motormerk: KTM

Als wereldkampioen mag Jeffrey Herlings met startnummer 1 rijden, maar hij blijft zijn vaste nummer 84 trouw. Aan dat nummer zit geen andere betekenis dan dat het zijn startnummer was dat hij kreeg toegewezen toen hij met crossen begon. Herlings won de afgelopen drie jaar de GP van Valkenswaard door in beide manches als eerste over de finish te komen. Het seizoen 2013 is voor hem uitstekend begonnen met winst in de GPs van Qatar en Thailand. Hij komt met de maximale score van 100 punten naar Valkenswaard. Herlings: Het gaat tot nu toe erg goed. Elke MX2-race waarin ik dit jaar ben gestart heb ik gewonnen. Ik heb vorig jaar al eens gezegd dat ik wilde proberen dit jaar alle GP-manches te winnen. Dat is nog steeds mijn doel. Zijn teammanager Stefan Everts tienvoudig wereldkampioen motorcross tekent daarbij aan: Jeffrey heeft slechts drie tegenstanders. Dat is in de eerste plaats hijzelf. Hij zal gefocust moeten blijven en geen zotte dingen moeten doen. En verder kan hij te maken krijgen met blessures of motorpech. Van de andere rijders heeft hij niets te duchten, want hij steekt met kop en schouders boven hen uit. Herlings: Voor zover ik weet is er nog nooit iemand in geslaagd alle manches te winnen. En als ik alles win ga ik Dave Strijbos met zijn 27 GP-overwinningen voorbij. Dat moet lukken, want ik heb nu achttien GPs gewonnen en ik krijg dit jaar nog zestien kansen. Vorig jaar in Lierop trachtte Herlings al zijn tegenstanders op een ronde te zetten. Dat lukte toen net niet. Is hij iets speciaals van plan in Valkenswaard? Herlings: De baan van Valkenswaard is niet zwaar genoeg om alle anderen op een ronde te zetten. Maar dat het verschil met de tweede man en de rest groot zal zijn, daar hoeft niemand over te twijfelen.

 

Grand Prix Valkenswaard Glenn Coldenhoff MX2

Foto: Grand Prix Valkenswaard Glenn Coldenhoff MX2.

 

Glenn Coldenhoff

leeftijd: 22 jaar (13 februari 1991) - woonplaats: Heesch - klasse: MX2 - rijnummer: 259 - motormerk: KTM

Glenn Coldenhoff kreeg afgelopen jaar aansluiting bij de wereldtop in de MX2-klasse en dat resulteerde in een fraaie negende plaats in het WK-eindklassement. Dit jaar is hij het nieuwe seizoen sterk begonnen. Coldenhoff: Ik sta nu vijfde. Dat is niet gek. Ik heb een paar goede manches gereden, maar ook een paar wat minder goede. Ik heb de afgelopen maanden keihard gewerkt. Ik ben van team veranderd en werk nu samen met Harry Everts. Ik zit nu beter op de motor. Ik heb beter materiaal en ik heb mijn oude monteur weer terug. Ik zit nu dichter bij de top, maar de laatste stap is de grootste. Valkenswaard is mijn thuis-GP, maar ik heb geen speciale verwachtingen. Er ligt geen druk op mij van het team of van sponsors. Ik ga gewoon mijn ding doen en zie wel waar ik eindig. Normaal gesproken zou een podium erin kunnen zitten.

 

Grand Prix Valkenswaard Ceriel Klein Kromhof MX2

Foto: Grand Prix Valkenswaard Ceriel Klein Kromhof MX2.

 

Ceriel Klein Kromhof

leeftijd: 22 jaar (21 augustus 1990) - woonplaats: Daarlerveen - klasse: MX2 - rijnummer: 63 - motormerk: KTM

Hij reed vorig jaar in de MX3 (en behaalde daarin twee keer een derde plaats in acht manches), maar moest in de vijfde GP geblesseerd afhaken, waarna het seizoen voorbij was. Klein Kromhof: Ik heb de afgelopen twee jaar vier blessures gehad. Het is dan gemakkelijk om te zeggen ik stop ermee. Ik weet dat er meer in zit dan ik heb laten zien. Daarom ga ik toch door. Om weer meer plezier in het crossen te krijgen heb ik ervoor gekozen in de MX2 van start te gaan. Een zware 450-motor straft je eerder af als het een keer fout gaat. Ik ben nu 100% in orde. Ik heb geen speciale verwachtingen voor Valkenswaard. Ik hoop alleen maar dat alles lekker loopt.

Micha Boy de Waal

leeftijd: 17 jaar (30 juni 1995) - woonplaats: Wijk en Aalburg - klasse: MX2 - rijnummer: 88 - motormerk: KTM

Een jaar geleden maakte hij in Valkenswaard zijn GP-debuut en dat leverde hem meteen twee WK-punten op door negentiende te worden in de tweede manche. Dit jaar wil hij meer: Ik hoop twee keer punten te pakken. Dat zou toch moeten lukken. En dan is mijn tweede GP voor mij geslaagd. Ik hoop dit jaar ook de GPs van Duitsland en Belgi te kunnen rijden. Voor mij zijn dit jaar het EK en het ONK de hoofdzaak. Vroeger toen ik nog 65cc reed heb ik al in Valkenswaard gereden op het circuit met de oude rijrichting. De baan is nu weer ouderwets, net zo als vroeger.

Brian Bogers

leeftijd: 16 jaar (19 september 1996) - woonplaats: Eindhoven - klasse: MX2 - rijnummer: 189 - motormerk: KTM

Met zijn 16 jaar is Brian Bogers de jongste Nederlandse deelnemer. Voor hem is de wedstrijd in Valkenswaard zijn GP-debuut. Voor hem komt de GP misschien nog net iets te vroeg. Bogers: Ik heb dit jaar nog niet genoeg wedstrijden gereden om een goed wedstrijdritme te pakken te krijgen. Ik rij het liefst zoveel mogelijk, want daar krijg ik een goed gevoel van, maar er zijn nog weinig wedstrijden geweest. Het is mijn bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren in Valkenswaard. Als ik niet zou scoren, zou dat voor mij een tegenvaller zijn.

 

Grand Prix Valkenswaard Marc de Reuver MX1

Foto: Grand Prix Valkenswaard Marc de Reuver MX1.

 

Marc de Reuver

leeftijd: 30 jaar (21 februari 1983) - woonplaats: Amstelveen - klasse: MX1 - rijnummer: 714 - motormerk: KTM

Marc de Reuver is sinds vorig jaar niet langer fulltime GP-rijder. Dat voldoet hem goed: Ik ben nu veel relaxter. Ik heb altijd druk op mezelf gelegd. Dat heb ik nu niet meer en dat pakt goed uit. Ik sta er nu best goed voor. Ik hoop in Valkenswaard twee keer bij de top-15 te kunnen zitten. Ik vind het fijn dat we weer de goede kant op rijden. Het startveld hoort erbij in Valkenswaard. De Reuver werd afgelopen winter voor de eerste keer vader. De Reuver: Dat is super. Ze zeggen wel dat dat het mooiste is dat je kan overkomen. Dat is ook echt zo.

 

Grand Prix Valkenswaard Marc de Reuver MX1

Foto: Grand Prix Valkenswaard Erik Eggens MX1.

 

Erik Eggens

leeftijd: 35 jaar (30 augustus 1977) - woonplaats: Lichtenvoorde - klasse: MX1 - rijnummer: 77 - motormerk: Yamaha

Voorafgaand aan het seizoen 2013 had Erik Eggens niet gedacht dat hij nog ooit weer eens een Grand Prix zou rijden. Doordat Nederlands kampioen MX1 Herjan Brakke eerder dit jaar een zware schouderblessure opliep werd Eggens de mogelijkheid geboden de startplaats van Brakke (hij is verzekerd van een vaste start) over te nemen. Eggens: Ik heb dertien jaar GPs gereden. Door blessures waren het niet allemaal volledige seizoenen. Ik denk dat ik zon honderd GPs heb gereden. Daarvan won ik er drie. Het kwam als een verrassing voor mij dat ik nu in de GP mag starten. Ik heb gekozen voor een 250cc-tweetakt van Yamaha. Voor de 450cc-viertakt kom ik spiermassa tekort. Ik kan met de viertakt wel een snellere ronde rijden dan met de lichtere tweetakt, maar over de hele race denk ik met een tweetakt beter te kunnen presteren. Ik verwacht een goed weekend te zullen hebben. Omdat Eggens in de baan verschijnt zal hij voor n keer verstek moeten laten gaan als commentator bij Motors TV.
 

Kijk voor meer informatie www.gpvalkenswaard.nl
 

 

Bron: GP Valkenswaard

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: