MAC Lierop | Grand Prix | MXGP Assen succesvolle rentree voor Herlings 28-08

MXGP Assen succesvolle rentree voor Herlings 28-08

MXGP Motocross 2016

Motocrosser Jeffrey Herlings heeft in Assen een succesvolle rentree gemaakt in het crosscircuit. De Brabander, die door een gebroken sleutelbeen een paar weken niet op de motor kon zitten, pakte direct de zege.

 

Video: NOS-Sport - MXGP Assen succesvolle rentree voor Herlings.

 

In de eerste manche van de MX2-klasse moest hij de Amerikaan Thomas Covington (Husqvarna) nog voor zich dulden, maar in de tweede liet Herlings zich op zijn KTM wel als winnaar afvlaggen.

 

Dat leverde hem tevens de dagprijs op, voor landgenoot Brian Bogers (KTM). In de strijd om de wereldtitel vergrootte
Herlings,die ondanks zijn blessure wel eerste was gebleven,zijn voorsprong op de Zwitser Jeremy Seewer tot 76 punten.

 

Een stortbui zorgde vanmorgen voor een loodzware baan in Assen

Foto: RTV Drenthe - Een stortbui zorgde vanmorgen voor een loodzware baan in Assen.

 

MX2

 

Tweevoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings gaf de dag kleur. Hij maakte z'n rentree na een sleutelbeenbreuk en won meteen de MX2-klasse. In de eerste manche moest hij Thomas Covington nog voor zich dulden, de tweede manche was voor de Brabander. Zelf was Herlings overigens zeer ontevreden.

 

MXGP

 

In de koningsklasse; de MXGP stond landgenoot Glenn Coldenhoff twee keer op het podium. Zowel in de eerste als in de tweede manche werd hij derde. De Belg Clement Desalle was met twee tweede plaatsen de beste overall.

 

Vrouwen

 

Ook bij de vrouwen was er succes voor Nederland. Nancy van de Ven uit Vlissingen won de tweede race bij de vrouwen. Op een kletsnatte baan maakte zij er met haar concurrente Courtney Duncan uit Nieuw Zeeland een prachtige strijd van.

 

Veteranen

 

De veteranen hadden de eer om meteen na de wolkbreuk te starten. De Zweed Mats Nilsson kon het best met de omstandigheden overweg. Hij won beide manches en won de wereldtitel. Paul Woldendorp uit Yde eindigde na twee wedstrijden op de tiende plaats overall.

 

Knappe derde plek Glenn Coldenhoff in MXGP

 

Glenn Coldenhoff uit Heesch heeft een knappe derde plek behaald tijdens de MXGP in Assen. De Brabander werd zowel in de eerste als in de tweede race derde. De Grand Prix werd gewonnen door de Belg Clement Desalle voor Antonio Cairol uit Itali.

 

"Het leek wel ballet"

 

Door de zware regen in de ochtend was het circuit loodzwaar geworden. "Het was gewoon gigantisch zwaar met hele diepe sporen, Het leek wel op ballet", aldus Coldenhoff. In de tweede manche pakte de KTM coureur de leiding, maar zag in de slotronden Dessale en Cairoli hem nog passeren.

 

Ongeloof

 

Coldenhoff wist niet dat hij in het eindklassement van de dag ook als derde was geindigd. "Ik had het niet door. Toen ik terugkwam vroeg ik iedereen of ik op het podium was gekomen. Iedereen zei van wel, maar ik wilde het niet geloven. Het podium was ook mijn doel dit weekend."

 

Pech met het weer

 

In tegenstelling tot Jeffery Herlings, was Coldenhoff wel te spreken over het circuit. "Achteraf heeft de baan het goed gehouden. We hadden wat pech met het weer. Herlings heeft vorig jaar hier niet gereden, maar dit jaar was het circuit wat langer en beter. En omdat het zo zwaar is doet deze baan zeker niet onder voor andere banen."

 

Tim Gajser

 

Tim Gajser had een minder goed weekend. De leider in de stand om het wereldkampioenschap kon dit weekend in Assen wereldkampioen worden, maar zag Cairoli dichterbij komen. Met nog twee races voor de boeg heeft de Sloveen nog 76 punten voorsprong.

 

De Gajser fans reisden 14uur om naar Assen te komen

Foto: RTV Drenthe - De Gajser fans reisden 14uur om naar Assen te komen.

 

Herlings: Het was een nachtmerrie eigenlijk

 

Jeffrey Herlings was vanmiddag zonder twijfel de grote man op het TT-Circuit. De tweevoudig wereldkampioen in de MX2-klasse werd 2e en 1e op de loodzware baan in Assen, waardoor de Brabander zijn leiding in de WK-stand vergrootte naar 76 punten op de Zwitser Seewer. "Als ik dit vanochtend geweten had, dan had ik er meteen voor getekend", aldus een dolgelukkige Herlings die totaal niet te spreken was over zijn weekend in Drenthe.

 

"Ik kon wel huilen"

 

"Het was eigenlijk een nachtmerrie", vervolgde Herlings. "Het hele weekend liep het niet. Tijdens de kwalificatie liep de motor stuk waardoor ik de aller slechtste startplek had en dan kwam er ook nog eens die hevige regenval bij. Alles zat dus gewoon tegen. Ik moest bijna huilen voor de start van de eerste manche, zo erg vond ik het."

 

"De 1e manche moest ik overleven"

 

De eerste manche startte ook nog eens dramatisch voor Herlings. "Door de regenval was de baan compleet vernietigd. Ik was slecht weg en kwam in de eerste ronde ook nog twee keer ten val. Ik zag niets meer door mijn bril en mijn handschoenen zaten vol water. Het was afzien, maar gelukkig maakten meerdere coureurs fouten en finishte ik toch nog als tweede."

 

"Er zijn natuurlijk wel stalorders"

 

Herlings was over race 2 wel tevreden. "Zeker als je bekijkt vanaf welke plek ik moest starten." Het enige probleem waar Herlings mee te kampen had in die tweede manche was zijn teamgenoot Prado, die in de eerste helft van de manche continu in gevecht ging met de Nederlander. Het leverde hem een waarschuwend vingertje op van Herlings, die er na afloop wel om kon lachen. "Er zijn natuurlijk wel stalorders in deze fase van het kampioenschap en ik wil gewoon geen risico's lopen. Maar ach, ik ben ook 16 jaar geweest. Hij wil gewoon winnen. Ik neem het hem niet kwalijk."

 

Herlings op het podium is ook in Assen een vertrouwd gezicht

Foto: RTV Drenthe - Herlings op het podium is ook in Assen een vertrouwd gezicht.

 

Herlings kan volgende week in het Amerikaanse Concord zijn derde wereldtitel in de MX2 veiligstellen.

 

Jeffrey Herlings winnaar van de tweede Manche MX2

Foto: RTV Drenthe - Jeffrey Herlings winnaar van de tweede Manche MX2.

 

Nancy van de Ven wint tweede manche Assen: Ik had niks te verliezen

 

Gisteren moest ze genoegen nemen met de vijfde plaats. Vandaag won Nancy van de Ven uit Vlissingen de tweede

manche. De crossbaan op het TT Circuit was door hevig noodweer veranderd in n grote modderpoel.

 

Met de steun van het publiek in Assen maakten Van de Ven en haar concurrente Courtney Duncan uit Nieuw-Zeeland er een prachtig schouwspel van.

 

Duncan ten val in leidende positie

 

Twee rondes voor het einde kwam Duncan in leidende positie ten val voor een joelende hoofdtribune. En tijdens het oprapen van haar motor denderde Van de Ven voorbij en stond de koppositie niet meer af.

 

Einde seizoen

 

Voor de vrouwen was het het zevende en laatste raceweekend van het seizoen. De wereldtitel ging gisteren al naar Lavia Lancelot uit Frankrijk. Van de Ven eindigt op de tweede plaats in de strijd om de wereldtitel.

 

Bron: NOS-Sport / RTV Drenthe - Karin Mulder

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: