MAC Lierop | Grand Prix | Voorbeschouwing Grand Prix Valkenswaard 29-03

Voorbeschouwing Grand Prix Valkenswaard 29-03

Grand Prix Motocross 2013

Na een onderbreking van een tweetal weken staat tijdens het Paasweekend reeds de derde Grand Prix MX1/MX2 van het seizoen geprogrammeerd. Zoals we de laatste jaren dat van hen gewend zijn, wordt het Brabantse plaatsje Valkenswaard tijdens de Paasdagen weer omgetoverd tot het episch centrum van de mondiale motorcrosswereld.

 

Film: Eindhovens Dagblad - Voorbeschouwing Grand Prix Valkenswaard.

De jonge verslaggevers van Project Nero van het ED volgen deze week de voorbereidingen voor de GP op de voet. Een van hen, Jack Martens, crosst zelf ook. Hij heeft het parcours vast verkend. Rij dankzij het gebruik van een zogenaamde Go Pro videocamera op zijn helm met hem mee en zie hoe de crossers hun wedstrijden rijden.

 

Het mag dan wel de derde GP van de campagne zijn, voor het merendeel van de Europese fans wordt het de eerste kennismaking met de GP-paddock in 2013 aangezien de twee overzeese wedstrijden toch enigszins een ver-van-mijn-bed-show bleken. En alhoewel men via ondermeer MxLife.tv de wedstrijden vanaf de eerste trainingsmeters thuis kon volgen, gaat er niets boven een Grand Prix zelf bij te wonen en zich te laten onderdompelen in de sfeer ter plaatse. De organisatoren uit Valkenswaard hebben dan ook alles in het werk gesteld opdat de toeschouwers wat dat betreft op hun wenken worden bediend!
 

Tickets nog te koop aan de kassa voor GP Valkenswaard


Op vrijdag is de voorverkoop voor de Grand Prix van Valkenswaard beindigt. Dit wil niet zeggen dat er geen kaarten meer zijn. Op zaterdag, zondag en maandag zijn er gewoon kaarten aan de kassa te koop. Blijf dus niet thuis als u denkt dat er geen kaarten meer zijn want dit is niet het geval.

 

Grand Prix Valkenswaard 31 maart & 1 april 2013

Foto: Grand Prix Valkenswaard 31 maart & 1 april 2013.

 

Oorspronkelijke startlocatie

 

Met een frisse wind in de zeilen hebben de organisatoren diverse wijzigingen doorgevoerd in de aanloop naar dit evenement. De vaste organisatiekern in Valkenswaard werd zo ondermeer uitgebreid met Jean-Paul Maas van het Joint Forces Projects. Diens inzet moet ertoe leiden dat er nog meer bezoekers en bedrijven naar de GP komen die tevens een uitgebreider programma kunnen verwachten.

 

Grand Prix Valkenswaard naar oorspronkelijke startlocatie

Foto: Grand Prix Valkenswaard naar oorspronkelijke startlocatie.

 

Ook wordt er gewerkt aan een hogere bezoekersbeleving, dankzij de inzet van social media voorafgaand aan het evenement en meer achtergrondinformatie tijdens het event.

 

J.R Maas over de nieuwe plannen van de GP-organisatie: We gaan in 2013 terug naar de oorspronkelijke startlocatie en rijden zodoende andersom dan in de afgelopen zes jaar tijdens de Grands Prix. Hiermee komt de V.I.P.-lounge weer in het middelpunt van alle actie te liggen. Ook de finish verplaatst naar de tafelberg. De winnaar kan zijn wedstrijd dus, zoals het hoort, met een euforische whip afsluiten.

 

Belangrijk voor het publiek is de verplaatsing van de Pitlane. Zodoende kan men vanaf de campingrand veel verder kijken. Ook het podium wordt verplaatst. Youthstream creert namelijk een dubbel-laags Parc Ferme achter de start, waar op de eerste verdieping het podium geplaatst wordt. Daarnaast kunnen we melden dat het uitermate lelijke groene afspanningsdoek ruimte maakt voor sponsorbanners. Het circuit krijgt dus een A.M.A. Outdoors tintje, waarbij adverteerders hun publiciteit kunnen laten plaatsen.
 

Meer vertier


Tevens werd er nagedacht over het opvullen van de pauzes. Zo blikken enkele Dakar-helden, zoals Frans Verhoeven en Gerard de Rooij, gedurende de GP terug op hun ervaring tijdens de laatste editie. Vijfvoudig Wereldkampioen Jol Smets zal tevens een smakelijk verhaal ten gehore brengen over alle ins & outs binnen de GP-wereld. Omroepers van dienst zijn dit jaar de vertrouwde Kees 'Kiske dn Omroeper' van de Boomen en de voor Valkenswaard nieuwe internationale stem van de Brit Roger Warren.

 

Jean-Paul Maas van het Joint Forces Projects

Foto: De inzet van Jean-Paul Maas van het Joint Forces Projects

moet ertoe leiden dat we uitgebreider programma kunnen verwachten.

 

Anders dan in voorgaande jaren wordt er 's avonds voor vertier gezorgd op de camping een speciaal ingerichte GP-Partytent. Dis, welbekend van de MX After Season Party in Reusel en MXoN Camping Party in Lommel, mixen geluiden uit de jaren 90 met de hits van nu. Kortom, gezelligheid gegarandeerd!

 

Door een eigen mediateam, met o.a. cameraman Nick Janssen, wordt het publiek gedurende heel het weekend via de grote led TV-schermen langs de baan genformeerd met diverse filmpjes over het programma op beide dagen.

 

En niet alleen de coureurs maken kans op een grote prijs tijdens het paasweekend. Ook het publiek maakt kans. Middels een "Vul in en Win"-actie maakt men kans op een gloednieuwe Kawasaki KX25OF!

 

jeffrey herlings op naar de 4e GP overwinning in Valkenswaard


Het belangrijkste op deze GP blijft natuurlijk het sportieve gedeelte en dan wordt met name vanuit Nederlandse hoek opnieuw met argusogen uitgekeken naar de prestaties van regerend Wereldkampioen n huidig W.K.-leider Jeffrey Herlings.

 

Herlings de favoriet in Valkenswaard

Foto: Herlings de favoriet in Valkenswaard.

 

Zal hij erin slagen om voor de vierde opeenvolgende maal zijn thuis-Grand Prix te winnen op het Eurocircuit"? Alhoewel het zand van Valkenswaard niet vergelijkbaar is met de zandbakken van Lierop of Lommel lijkt niemand The Bullet te kunnen afstoppen van een nieuwe zege. Herlings telt in de tussenstand respectievelijk 18 en 31 punten voorsprong op de twee revelaties Romain Febvre en Dean Ferris (die zich op het O.N.K. in Halle blesseerde, maar in Valkenswaard zijn rentree zou maken).

 

Andere favorieten zoals Jordi Txier, Jake Nicholls, Max Anstie en Arnaud Tonus konden tot nog toe allesbehalve hun stempel drukken op het W.K.-gebeuren en zullen zonder twijfel uit zijn op revanche!

 

Snelle ronden over het circuit van Valkenswaard met Glen Coldenhoff

 

Video: Vurbmoto - Voor een  rondje Valkenswaard zette de snelle Nederlander Glen Coldenhoff een GoPro-camera

op de helm en wij reden mee met pole-pakker "MX2 Glenn Coldenhoff"

 

Naast Herlings wordt het langs 'Oranje zijd' ook uitkijken naar Glenn Coldenhof die zich ondertussen prima thuisvoelt op de Standing Construct KTM en voor eigen publiek uiteraard wil schitteren. 'The Hoif' bezet in de tussenstand een puike vijfde plaats.

 

Naast Herlings is Coldenhoff favoriet in Valkenswaard

Foto: Naast Herlings is Coldenhoff favoriet in Valkenswaard.

 

Daarnaast treden in Valkenswaard met Brian Bogers en Micha-Boy De Waal ook nog tweebeloftevolle wild-card rijders van eigen bodem aan. Van Belgische zijde wordt er veel verwacht van Julien Lieber, deel uitmakend van het officile Rockstar Suzuki-fabrieksteam MX2, die niet voor niets de negende plaats in de tussenstand bekleedt. Daarnaast zal ook Kevin Fors trachten het vaandel van het Kemea Reytec Team hoog te houden.
 

Antonio cairoli gaat voor de 6e GP overwinning in Valkenswaard


Niet alleen Jeffrey Herlings heeft van het Eurocircuit zijn persoonlijke speeltuin gemaakt, ook zesvoudig Wereldkampioen Antonio Cairoli komt maar al te graag ravotten in het Brabantse zand.

 

De Red Bull KTM-fabrieksrijder n huidig W.K.-leider won reeds vijf maal een GP in Valkenswaard en heeft zijn zinnen gezet op een zesde zegekrans! De tegenstand zal dit jaar echter ook weer niet bepaald min zijn want teamgenoot Ken De Dycker ligt, zo kortbij huis, eveneens gebrand op de eindzege, terwijl ook de nummer 2 uit de tussenstand - Clment Desalle - in zeer goede vorm verkeert op dit moment getuige de zege in Qatar.

 

Red Bull KTM-fabrieksrijder Antonio cairoli gaat voor de overwinning maar krijgt tegenstand van team genoot Ken De Dycker

Foto: Red Bull KTM-fabrieksrijder Antonio cairoli gaat voor de overwinning

maar krijgt tegenstand van team genoot Ken De Dycker.

 

Daarnaast wordt het ook uitkijken naar een resem andere favorieten zoals Gautier Paulin, Tommy Searle, Rui Gon-calves, Evgeny Bobryshev, Steven Frossard en nog vele anderen. Stuk voor stuk rijders die in hun dag ongenadig hard kunnen uithalen.

 

Van Belgische zijde behoort ook Kevin Strijbos (zesde in de tussenstand) tot dit kransje, terwijl de MX1-rookies Jol Roelants, Jeremy Van Horebeek, Jens Getteman en Kenny Vandueren zich van hun kant stevig in de kijker hopen te kunnen rijden.

 

Rick Satink ontvangt van KNMV Wildcard voor Valkenswaard

Foto: Wilco Schellevis - Rick Satink ontvangt van KNMV Wildcard voor Valkenswaard.

 

De Nederlandse supporters zullen dan weer massaal achter de twee 'oudgedienden', wildcard rijder Marc de Reuver en Erik Eggens (als vervanger voor de geblesseerde Herjan Brakke in het JK/SKS Gebben Yamaha-team en uitkomend op een YZ 250 2-takt), staan. En tot wat is de jonge wildcard-rijder Rick Satink in staat tijdens zijn eerste GP in de MX1-klasse, na reeds in het O.N.K. indruk gemaakt te hebben?

Voorbeschouwing MX3 & WMX


Naast de MX1- en MX2-klassen worden er op het Eurocircuit nog twee andere GPs verreden, met name voor het W.K. MX3 en W.K.. WMX (Dames). Voor deze twee laatste kampioenschappen vormt de Nederlandse wedstrijd hun openingswedstrijd van het nieuwe seizoen.

 

In de MX3 kan men natuurlijk niet naast regerend Wereldkampioen MX3 Mathias Walkner kan kijken die dit seizoen niets minder dan een titelprolongatie in de planning heeft. Voor de rest is het nog even koffiedik kijken wie allemaal een volledige campagne zal betwisten, maar tot de favorieten voor Valkenswaard behoren verder ook Kevin Wouts (de winnaar van vorig jaar), Gert Krestinov, Klemen Gercar en Filip Neugebauer.

 

Of kunnen zandhazen als Mike Kras en William Saris voor de verassing zorgen? Bij de dames verdedigt Wereld-kampioene Chiara Fontanesi haar wereldtitel, alhoewel ze zich aan flinke tegenstand mag verwachten van oud-wereldkampioene Steffi Laier (indien die volledig hersteld geraakt van een kwalijke beenbreuk) die na een sabbatjaar zich terug fulltime op het W.K. gaat richten.

 

Britt van der Wekken, de nummer 3 van vorig seizoen zal zeker voor eigen publiek het nodige willen laten zien

Foto: Britt van der Wekken, de nummer 3 van vorig seizoen zal zeker voor eigen publiek het nodige willen laten zien.

 

Verder zal Britt van der Wekken, de nummer 3 van vorig seizoen, zeker voor eigen publiek het nodige willen laten zien, maar kan daarbij wellicht op concurrentie rekenen van andere hoogvliegers zoals Nathalie Kane, Larissa Papenmeier, Justine Charroux, Anne Borchers en Francesca Nocera. Doch ook van Njna Klink (10e in 2012) en Kimberley Braam (12e in 2012) is bekend dat ze duchtig aan de gashendel kunnen draaien en beide dames willen bovendien maar wat graag hun goede seizoen van vorig jaar bevestigen, terwijl ook routiniers zoals Marille de Mol en Marianne Veenstra zich in het Nederlandse zand niet onbetuigd zullen laten en rijdsters zijn waar duchtig rekening mee gehouden dient te worden.

 

Afwachten wordt het voorts hoe de nieuwe belofte Nancy van de Ven - zusje van Rinus - het er vanaf gaat brengen tijdens haar GP-debuut!

 

Tussenstanden WK Motocross

 

WK-stand MX2 na twee GPs

01. Jeffrey Herlings (NL), KTM
02. Romain Febvre (F), KTM
03. Dean Ferris (AUS), Yamaha
04. Christophe Charlier (F), Yamaha
05. Glenn Coldenhoff (NL), KTM
06. Jos Butron (E), KTM
07. Jordi Tixier (F), KTM
08. Alessandro Lupino (I), Kawasaki
09. Julien Lieber (B), Suzuki
10. Max Anstie (GB), Suzuki

 

100 pnt

82 "

69 "

65 "

63 "

60 "

57 "

56 "

47 "

37 "

WK-stand MX1 na twee GPs

01. Tony Cairoli (I), KTM
02. Clment Desalle (B), Suzuki
03. Gautier Paulin (F), Kawasaki
04. Ken de Dycker (B), KTM
05. Tommy Searle (GB), Kawasaki
06. Kevin Strijbos (B), Suzuki
07. Rui Gonalves (P), KTM
08. Evgeny Bobrushev (RUS), Honda
09. Steven Frossard (F), Yamaha
10. Xavier Boog (F), KTM

 

95 pnt

87 "

78 "

70 "

64 "

55 "

52 "

47 "

47 "

41 "

Timing Valkenswaard

 

Zondag 31 maart 2013

07u30-08u00 
08u10-08u30 
08u40-09u00 
09u30-10u05 
10u15-10u50 
11u00-11u30 
12u15-12u35 
12u45-13u05 
13u15-13u45 
14u00-14u30 
15u30 
16u10 
17u00 
17u40-18u00 
18u10-18u30 
18u50

Vrije training W.K. WMX

Vrije training W.K. MX3 Gr. A

Vrije training W.K. MX3 Gr. B

Vrije training W.K. MX2

Vrije training W.K. MX1

Pre-Qualifying Training W.K. WMX

Vrije training W.K. MX3

Vrije training W.K. MX3

Pre-Qualifying Training W.K. MX2

Pre-Qualifying Training W.K. MX1

Kwalificatieheat W.K. WMX, 15' + 2R

Kwalificatieheat W.K. MX2, 20' + 2R

KwalificatieheatW.K. MX1, 20' + 2R

Kwalificatietraining WK. MX3 Gr. A

Kwalificatietraining WK. MX3 Gr. B.

GP Reeks 1 W.K. WMX, 20' + 2R

 

Maandag 01 april 2013

08u00-08u20 
08u30-08u50 
09u00-09u20 
09u30-09u50 
10u10 
11u10 
12u10 
13u10 
15u01 
16u07 
17u22  

Warm-Up MX3

Warm-Up WMX

Warm-Up MX2

Warm-Up MX1

GP Reeks 2 W.K. WMX, 20' + 2R

GP Reeks 1 W.K. MX3, 30' + 2R

GP Reeks 1 W.K. MX2, 35' + 2R

GP Reeks 1 W.K. MX1, 35' + 2R

GP Reeks 2 W.K. MX2, 35' + 2R

GP Reeks 2 W.K. MX1, 35' + 2R

GP Reeks 2 W.K. MX3, 30' + 2R

 

Voor meer informatie kan men steeds terecht op de website van de Organisatie, namelijk www.gpvalkenswaard.nl. Voor de GPS-gebruikers: het Eurociruit bevindt zich aan de Kempervennendreef 4, 5563 VB Westerhoven (Valkenswaard). Tot tijdens dit (Paas)weekend in Valkenswaard!!

 

Een samenvatting van de Grand Prix Valkenswaard is maandagavond 1 april te zien op Omroep Brabant TV vanaf 19.17 uur, daarna ieder uur herhaald.

Kijk voor meer informatie www.gpvalkenswaard.nl en www.facebook.com/gpvalkenswaard
 

 

Bron: Joint Forces Projects - Leanne Arts / Motorgazet - Tommy Ivens

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: