MAC Lierop | Grand Prix | 'Fanclub maakt je een wereldkampioen', vindt Etienne Bax 14-09

'Fanclub maakt je een wereldkampioen', vindt Etienne Bax 14-09

Grand Prix Zijspancross 2015

Zo'n tweehonderd supporters zagen Etienne Bax afgelopen zondag in Frankrijk als wereldkampioen over de finish komen. Zij onthaalden de 27-jarige zijspancrosser uit Bergeijk met zijn bakkenist Kaspars Stupelis groots. "Een fanclub maakt je een wereldkampioen", zijn de woorden van de kersverse wereldkampioen amper 24 uur later in het programma Onder Ons.

 

Video: Omroep Brabant - 'Fanclub maakt je een wereldkampioen', vindt Etienne Bax.

 

"Ik realiseer me nog niet helemaal dat ik wereldkampioen zijspancross ben", vertelt Etienne Bax. "Die grote ontlading is niet te beschrijven. Ik krijg er nog kippenvel van."

 

Maandagochtend is hij thuis gekomen uit Saint Jean d' Angely in Frankrijk waar de Grand Prix plaatsvond. "Nu begint het besef langzaam te komen."

 

Zware val

 

Tien jaar werkte hij er al naar toe. En vanaf 2012 was de wereldtitel binnen handbereik. Maar dit werd in maart 2013 overschaduwd door een zware val waarbij hij onder andere zijn milt scheurde.

 

"Ik zag op momenten het crossen niet meer zitten", blikt de wereldkampioen terug. "Maar het doel was nog niet bereikt, dus ik had nog iets om voor te vechten."

 

Geluk en pech

 

En dat gevecht won hij dus afgelopen zondag. "We hebben laten zien dat we de snelste waren." Ook geluk speelde volgens Bax een kleine rol. "Maar we hebben dan ook drie jaar pech gehad."

 

Huldiging zijspancrosser Etienne Bax en Kaspars Stupelis

 

Maandagavond om 19.00 uur volgt de huldiging van de kampioenen in het centrum van Bergeijk. "Iedereen is van harte welkom", zei Bax, die zondagavond aan de telefoon nogal nuchter bleef onder zijn bijzondere prestatie. "Dat is ook goed", grapte hij, "want ik moet nog 900 kilometer naar huis rijden."

 

Worldchampions Sidecarcross 2015 – #2 E. Bax (NL) / K. Stupelis (LV)

Foto: Luc Vandera - Worldchampions Sidecarcross 2015 – #2 E. Bax (NL) / K. Stupelis (LV).

 

 

Bron: Omroep Brabant - Deborah Parren

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: